Na hlavný obsah

Pokračuje pátranie po migrantoch z rozbitého člna pri Kalábrii, počet obetí stúpol

Medzi nimi je aj 14 detí.

Pokračuje pátranie po migrantoch z rozbitého člna pri Kalábrii, počet obetí stúpol
Dobrovoľníci talianskeho Červeného kríža a pobrežná stráž vyzdvihujú telo mŕtveho migranta. Foto: TASR/AP

V blízkosti mesta Steccato di Cutro v talianskej Kalábrii v pondelok (27. 2.) pokračuje pátranie po migrantoch z lode, ktorá cez víkend stroskotala v tejto oblasti.

Záchranári objavili ďalšie tri telá. Počet obetí tohto námorného nešťastia sa tak zvýšil na 62, informuje agentúra ANSA. Úrady sa však obávajú, že ich počet bude podstatne vyšší. Polícia v noci zatkla dvoch mužov pre podozrenie z pašovania.

Dva záchranné člny a vrtuľník prehľadávajú more pri meste Steccato di Cutro. Ich prácu však komplikuje silný vietor, informuje agentúra AP. Počas dopoludnia záchranári objavili na pláži jedno telo a z mora vytiahli ďalšie dve, čím sa počet obetí zvýšil na 62. Medzi nimi je 14 detí a 33 žien.

Úrady sa však obávajú, že počet mŕtvych bude ďalej stúpať. Počas nedele (26. 2.) zachránili približne 80 ľudí, z ktorých 20 museli ošetriť. Podľa svedectiev migrantov bolo na lodi 180 až 250 ľudí.

Zadržali podozrivých z pašovania

Loď vyplávala približne pred štyrmi dňami z tureckého Izmiru. Jej pohyb zaznamenala agentúra EÚ Frontex, keď sa nachádzala približne 40 námorných míľ od talianskeho pobrežia. Z dôvodu zlých podmienok na mori sa však plavidlám talianskej pobrežnej stráže nepodarilo k nej dostať.

Polícia v noci na pondelok zatkla dvoch mužov pre podozrenie z pašovania. V nedeľu polícia z rovnakého dôvodu zadržala jedného tureckého občana.

Taliansko je jedným z hlavných miest, kde sa migranti snažia dostať do Európy po mori. Takzvaná centrálna stredomorská trasa je však známa ako jedna z najnebezpečnejších.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu od roku 2014 v centrálnom Stredomorí zahynulo alebo sa stratilo 20 333 ľudí. Trasu z Turecka najčastejšie využívajú migranti z Afganistanu, Pakistanu alebo Iránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet