Na hlavný obsah

Polárna žiara aj na Slovensku: Prvýkrát ju zahliadli už v nedeľu, v pondelok ju uvidíte vo všetkých regiónoch

Spôsobuje ju silná geomagnetická búrka.

Polárna žiara aj na Slovensku: Prvýkrát ju zahliadli už v nedeľu, v pondelok ju uvidíte vo všetkých regiónoch
Na snímke je polárna žiara v v pondelok krátko po polnoci v Českej republike. Foto: Facebook/Amatérská meteorologická společnost/Honza Drahokoupil

Geomagnetická búrka, ku ktorej na Zemi v súčasnosti dochádza, spôsobila, že v susedných krajinách mnoho ľudí spozorovalo v noci na pondelok (27. 2.) polárnu žiaru. Informoval o tom portál imeteo.sk Jav bude možné pozorovať aj na Slovensku, a to v noci na utorok (28. 2.).

Nebeské divadlo pozorovali vo viacerých štátoch, vrátane susedných krajín Slovenska. Žiaru zaznamenali v Škandinávii, v Dánsku, v Nemecku, vo Veľkej Británii, ale aj v Poľsku, v Česku a v Maďarsku.

V pozorovaní by mohla brániť oblačnosť, ktorá by sa však podľa meteorológov mala medzi 23.00 h a 6.00 h zmenšiť. Tým by sa mohli pre obyvateľov Slovenska vytvoriť podmienky na pozorovanie nebeského divadla a zároveň dôsledku najintenzívnejšej geomagnetickej búrky od roku 2012.

Geomagnetická búrka dosiahla minulú noc silu G2, pričom ju mohli pozorovať obyvatelia Maďarska. Jav by mohol túto noc zosilnieť na silu G4, čo by znamenalo, že by búrku bolo možné pozorovať z väčšiny územia Európy, teda aj zo Slovenska.

Slnečné erupcie a z nich vznikajúca búrka môžu spôsobiť výpadky dodávok elektriny a ovplyvniť satelity a rádiá.

Ojedinelé zábery z nedele

Auroru borealis sa v nedeľu v noci podarilo zachytiť aj na Slovensku. Polárnu žiaru zachytili vysoko citlivé kamery stránky idokep.hu nad Košickou kotlinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko