Na hlavný obsah

Policajtom bráni zachrániť uväznené psy v bytoch zákon

Ministerstvo vnútra sa jeho zmene dlhodobo vyhýba.

Policajtom bráni zachrániť uväznené psy v bytoch zákon
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zachrániť zviera uväznené v byte nie je na Slovensku jednoduché. Policajti nesmú podľa zákona do bytu vstúpiť. Ochranári zvierat na to dlhodobo poukazujú. Ministerstvo vnútra dáva však od úpravy zákona ruky preč.

Diera v zákone sa ukázala aj pri poslednom prípade v bratislavskom Ružinove. Po zosnulej žene ostali v byte mesiac uväznené dva psy. Anna volala políciu dvakrát. Oba zásahy sa končili rovnakým výsledkom.

„Polícia prišla ale odmietla nám otvoriť byt. Že nemôže vstúpiť na cudzí majetok, pokiaľ sa tam nevykonáva trestný čin. Alebo nie je priame ohrozenie života,“ povedal nahlasovateľka z Ružinova.

„Nevedeli sme ani v akom stave sú tie zvieratá, počuli sme štekot iba jedného psa takže nedalo sa predpokladať že ten druhý psík žije,“ dodala.

Zasiahnu v neodkladných prípadoch

Podľa zákona môžu policajti vstúpiť do bytu vtedy, ak je ohrozený život človeka, alebo hrozí škoda na majetku a vec neznesie odklad.

„Ten pojem, že vec neznesie odklad podľa nášho názoru je možné pod to subsumovať život zvieraťa, lebo je to živá cítiaca bytosť. Ale žiaľ naše orgány policajné sa s týmto nestotožňujú, považujú to za rizikové a preto proste sa veľakrát stáva, že tam tie zvieratá uhynú,“ hovorí predsedníčka organizácie Zvierací ombudsman Zuzana Stanová.

Psy z Ružinova sú zachránené a čakajú v karanténnej stanici na nového majiteľa. Po iniciatíve nahlasovateľky ich napokon odobrala regionálna veterinárna a potravinová správa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jej inšpektori na to majú síce kompetencie, no majú aj obmedzenú pracovnú dobu. Cez víkendy a sviatky sa s nimi väčšinou počítať nedá. Ministerstvo vnútra pred dvoma rokmi samo chcelo, aby rovnaké oprávnenia dostali aj policajti.

„Vzhľadom na otvorené problematické otázky spojené s potenciálnym zásahom do práva na súkromie a s kolíziou s výkonom veterinárnych činností však MV SR po viacerých pripomienkach od tohto návrhu upustilo,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Prípady uviaznutých psov sa pritom opakujú pravidelne. V tomto konkrétnom sa mohla o psy postarať aj dcéra zosnulej, no nemala záujem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko