Na hlavný obsah

Polícia zakázala plánovaný protiislamský protest v Osle

Jeho súčasťou malo byť spálenie Koránu.

Polícia zakázala plánovaný protiislamský protest v Osle
Na ilustračnej snímke policajná páska. Foto: twitter/NDTV News Feed

Nórska polícia vo štvrtok (2. 2.) z bezpečnostných dôvodov zakázala demonštráciu naplánovanú na piatok (3. 2.). Jej súčasťou malo byť spálenie Koránu – posvätnej knihy moslimov.

Niekoľko hodín predtým si turecké ministerstvo zahraničných vecí predvolalo nórskeho veľvyslanca v Ankare. Informovala o tom agentúra Reuters.

Skupina demonštrantov plánovala v piatok spáliť kópiu Koránu pred tureckým veľvyslanectvom v Osle, uviedla polícia. Podobné demonštrácie sa v januári uskutočnili vo Švédsku a Dánsku.

„Spálenie Koránu zostáva v Nórsku naďalej legálnym spôsobom vyjadrenia politických názorov. Táto udalosť sa však nemôže uskutočniť z bezpečnostných dôvodov,“ uviedla polícia s odvolaním sa na informácie tajnej služby.

Provokácia a útok na islam

Ankara vo štvrtok označila piatkovú akciu za provokáciu a útok na islam. Zdroj z tureckého rezortu zahraničia dodal, že ministerstvo požiadalo o zrušenie povolenia pre demonštráciu.
Nórske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Turecko na stretnutí upozornilo na plánovanú akciu.

Napätie medzi Tureckom a niektorými európskymi krajinami vzrástlo po nedávnych protestoch v Štokholme a iných európskych mestách, ktoré Ankara označila za islamofóbne či protiturecké.

Na jednom proteste protiislamský aktivista Rasmus Paludan spálil v Štokholme pred tureckou ambasádou Korán a vyhrážal sa, že podobné protesty bude opakovať každý týždeň, kým Turecko neschváli žiadosti Švédska a Fínska o členstvo v NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet