Na hlavný obsah

Poľnohospodári sa boja vzniku nového národného parku. Zaberie podľa nich časť polí, na ktorých gazdujú

Tvrdia, že sa rozhoduje o nich, ale bez nich.

Poľnohospodári sa boja vzniku nového národného parku. Zaberie podľa nich časť polí, na ktorých gazdujú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poľnohospodári zo Žitného ostrova majú obavy zo vzniku nového národného parku Podunajsko. Podľa nich zaberie veľkú časť úrodných polí, kde hospodária. Tvrdia, že sa rozhoduje o nich – bez nich.

„O tom, že sa niečo takéto významné plánuje vyhlásiť, sme sa dozvedeli iba z médií,“ hovorí Bálint Pém, poľnohospodár z Patiniec.

Od Štúrova cez Žitný ostrov po Bratislavu sa tiahnu hektáre polí. Od roku 2024 by sa tadiaľ mohol ťahať aj nový národný park. Poľnohospodári nevedia čo od neho čakať. Boja sa, že im vezme pôdu – jednu z najúrodnejších v krajine – a s ním aj celé podnikanie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď sa pozrieme na TANAP, tak to územie je maximálne chránené. Nemôžete tam vykonávať žiadnu činnosť a práve niečoho podobného sa obávame. Investície a naše úsilie by vyšlo navnivoč,“ upozorňuje Pém.

„Predtým ako pán minister s týmto plánom vyšiel, tak sa mal stretnúť s dotknutými stranami,“ vyhlásila Helena Patasiová, predsedníčka Agrárnej komory Slovenska.

Envirorezot reagoval, že obavám rozumie, no diskutovať zatiaľ nie je o čom. Návrh je čerstvý a ako presne bude národný park vyzerať sa ešte nevie. Ubezpečujú, že by mal kopírovať už existujúce chránené územia okolo Dunaja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny