Na hlavný obsah

Poľsko doručí Ukrajine tanky najneskôr do troch týždňov

Naopak, Taliansko nateraz neplánuje ukrajinským silám poskytnúť stíhačky.

Poľsko doručí Ukrajine tanky najneskôr do troch týždňov
Na ilustračnej snímke tank Leopard. Foto: TASR/AP

Poľsko doručí Ukrajine 14 tankov Leopard 2 za „dva až tri týždne“ po tom, ako sa skončí výcvik ukrajinských vojakov. V utorok (21. 2.) to uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave. Informovala o tom stanica CNN.

Varšava okrem toho podporuje aj dodanie bojových stíhačiek Kyjevu, avšak najprv sa musí dosiahnuť konsenzus medzi členskými krajinami Severoatlantickej aliancie, uviedol hovorca poľského rezortu diplomacie Lukasz Jasina.

„Rovnako, ako to bolo aj s tankami, dúfame, že táto koalícia bude dosť veľká na to, aby Ukrajincom poskytovala čoraz väčšiu podporu,“ povedal Jasina.

„Stíhačky sú vo vojne na Ukrajine veľmi užitočné,“ poznamenal s tým, že v tejto záležitosti zastáva optimistický postoj.

„Sme však členom NATO a vo všetkých takýchto otázkach chceme dosiahnuť dohodu, aby sme sa na tom podieľali spoločne. Aliancia je silnejšia, ak konáme spolu,“ dodal.

Nemecko v januári odsúhlasilo poľskú dodávku tankov Leopard 2 pre Ukrajinu. Varšava okrem toho Kyjevu pošle 60 sovietskych tankov T-72.

Taliansko nateraz neplánuje dodanie stíhačiek

Taliansko nateraz neplánuje ukrajinským silám poskytnúť stíhačky, vyhlásila v utorok premiérka Giorgia Meloniová. Ako napísala stanica Sky News, túto pozíciu momentálne zastávajú viaceré európske krajiny.

„Dodávka lietadiel aktuálne nie je na stole,“ odvetila Meloniová na otázku o prípadnom doručení moderných stíhačiek Kyjevu. „Ide o rozhodnutie, ktoré musí byť prijaté spoločne s medzinárodnými partnermi,“ dodala.

Vyjadrila sa tak potom, čo taliansky denník La Repubblica zverejnil správu, že Rím by mohol ukrajinskej armáde poskytnúť päť bojových lietadiel AMX.

Taliani sú za riešenie vojny ústupkami Rusku

Väčšina Talianov je proti dodávkam zbraní Ukrajine a mier by radšej chceli docieliť ústupkami Rusku, ukázal podľa Sky News nedávny prieskum verejnej mienky. Meloniová – rovnako ako Ukrajina – robenie ústupkov voči Moskve dôrazne odmietla.

Meloniová počas utorkovej návštevy Kyjeva prisľúbila Ukrajine ďalšiu vojenskú, finančnú a civilnú podporu v boji proti už takmer rok trvajúcej ruskej agresie.

Na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Meloniová konkrétne avizovala dodávku systémov protivzdušnej obrany.

Šéfka talianskej vlády navštívila aj mestá Buča a Irpiň, v ktorých ruskí vojaci krátko po začiatku invázie zavraždili stovky civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet