Na hlavný obsah

Pomoc pre samosprávy sa môže navýšiť

Pomôcť by mohli aj nevyužité eurofondy v objeme 1,5 miliardy eur.

Pomoc pre samosprávy sa môže navýšiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V štátnom rozpočte by sa mohli nájsť ďalšie peniaze na pomoc pre samosprávy. A to v prípade, keď sa časť opatrení pre domácnosti podarí preplatiť z eurofondov. Uviedol to poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

O tom ako mestám a obciam refundovať drahé energie, bude budúci týždeň rokovať aj s povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Samosprávy nezvládajú energetickú krízu aj pre výpadok príjmov. Ten spôsobilo navýšenie daňového bonusu, ktoré v rámci tzv. prorodinného balíčka presadil exminister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Dnes by sme tu nesedeli, keby nám vláda nezobrala 618 miliónov eur. Obce a mestá viaceré zvyšovali dane, zvyšovali poplatky, ale nikde do úrovne 100 percent toho, čo nám vláda zobrala,“ skonštatoval primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hirman pripustil, že kompenzačný mechanizmus sa bude dolaďovať. Pomôcť by mohli aj nevyužité eurofondy v objeme 1,5 miliardy eur.

„Ak by sa tá suma primárne využila na refundáciu pre domácnosti, v druhom polroku sa uvoľní suma na pomoc verejnej správe alebo podnikateľskému sektoru,“ priblížil.

Predstavitelia samospráv upozornili aj na problém s poplatkami. Kompenzačná schéma ministerstva hospodárstva sa totiž nevzťahuje na rôzne systémové či distribučné tarify, ktoré sú súčasťou faktúr za energie.

O ďalšom postupe bude šéf parlamentného výboru pre verejnú správu Jozef Lukáč (Sme rodina) rokovať s povereným predsedom vlády Hegerom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko