Na hlavný obsah

Poskytovanie príspevku za ubytovanie ľudí z Ukrajiny predĺžia do konca mája

Výška príspevku sa nemení.

Poskytovanie príspevku za ubytovanie ľudí z Ukrajiny predĺžia do konca mája
Utečenci z Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídenca pre fyzické osoby predlžujú do 31. mája. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

Dočasne poverený šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO) v stredu (15. 2.) na rokovanie vlády predložil novelizované nariadenie vlády SR o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca z Ukrajiny vydané podľa zákona o azyle.

Nová právna úprava počíta s trvaním vyplácania príspevku do 31. mája 2023. Pričom sa zohľadňuje skutočnosť, že poskytovanie dočasného útočiska predĺžili. Následne prípadné predĺženie príspevku prehodnotia.

Pri výške vyplácaného príspevku ponechali súčasnú sumu poskytovanú za jednu noc ubytovania odídenca za dospelú osobu vo výške 10 eur. Za osobu mladšiu ako 15 rokov je to 5 eur. „Ide pritom stále o najoptimálnejší spôsob pomoci pre odídencov z hľadiska pomoci plynulého začleňovania sa do našej spoločnosti.

Ruka v ruke týmto príspevkom pomáhame aj občanom našej krajiny, ktorí by za iných okolností mohli mať s prenájmom nehnuteľností v niektorých oblastiach väčší problém,” vysvetlil Mikulec.

Pokles ubytovaných

Aj naďalej platí, že maximálna možná vyplácaná suma za ubytovanie odídencov so statusom dočasného útočiska v jednej nehnuteľnosti je 1 800 eur. A to len na základe uzavretej zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom.

Prenajímateľ po uzatvorení zmluvy s odídencom zmluvu predloží obci. Tej zároveň po skončení každého kalendárneho mesiaca predloží výkaz o počte nocí, počas ktorých skutočne poskytoval odídencovi ubytovanie. Kontrolným mechanizmom je pritom povinnosť, aby odídenec osobne oznámil obci, že mu oprávnená osoba poskytuje ubytovanie. 

„Faktom je, že v porovnaní s jarnými mesiacmi roku 2022 evidujeme medzimesačný pokles ubytovaných odídencov a teda aj poskytovateľov ubytovania. Pokles súvisí jednak s návratom odídencov na Ukrajinu alebo vycestovaním do inej krajiny a ich vlastnou snahou o osamostatnenie sa,“ povedal Ján Orlovský, riaditeľ Migračného úradu MV SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko