Na hlavný obsah

Potraviny boli v januári medziročne opäť drahšie

Ceny rastú nepretržite už tretí rok.

Potraviny boli v januári medziročne opäť drahšie
Ilustračná snímka nákupného košíka. Foto: Unsplash

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v januári tohto roku medzimesačne vzrástli o 2,6 percenta a medziročne o 15,2 percenta. Informoval o tom v stredu (15. 2.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Aktuálny medzimesačný rast bol približne rovnaký ako pred rokom v januári 2022.

„Medziročná hodnota inflácie po 23 mesiacoch klesla, ide však len o veľmi mierne spomalenie a rast cien je stále nad úrovňou 15 percent,“ uviedol ŠÚ SR. Vysvetlil tiež, že v januári dosahuje inflácia tradične medzimesačne aj medziročne najvýraznejšie zmeny.

Vplyv cien za energie a bývanie

Najväčší vplyv na infláciu mal nárast cien v odvetviach bývanie a energie o 3,9 percenta. Premietla sa v nich úprava regulovaných cien energií.

Ceny plynu v porovnaní s posledným mesiacom roku 2022 boli vyššie o 11,9 percenta, tepelnej energie o 13,6 percenta. Nižší rast zaznamenala elektrina o 2,5 percenta, skonštatoval ŠÚ SR. Pripomína, že rekordné ceny mali energie pred rokom v januári, kedy rástli od 10 do 20 percent.

Aktuálne infláciu podporili tiež viac ako 12-percentné rasty cien za odvádzanie odpadovej vody či zber smetí. „Druhý najväčší vplyv majú naďalej rastúce ceny potravín. V januári boli medzimesačne vyššie o 2,6 percenta. Naďalej rástli ceny základných potravín ako chlieb, mlieko, syry či vajcia a mäso. Rástli tiež ceny ovocia, zeleniny a cukru,“ uviedol ŠÚ SR.

Potraviny boli v januári medziročne drahšie o 28,6 percenta a nepretržite rastú už tretí rok. Mierny pokles cien zaznamenal u olejov a tukov. Po decembrovom poklese sa však výraznejšie zvýšili ceny nealkoholických nápojov.

Vzrástli ceny zubných lekárov

Ceny tovarov a služieb medziročne vzrástli o 15,2 percenta, čo je však stále na úrovni 22-ročných rekordov. Vzrástli ceny zubných lekárov o 2,7 percenta, čo patrí k najvyšším rastom za posledných päť rokov.

V doprave síce rástli ceny dopravných služieb. Ceny pohonných hmôt však tretí mesiac po sebe zlacňovali, v januári o 0,2 percenta. V medziročnom porovnaní však boli v januári vyššie o 5,6 percenta.

Oproti januáru 2022 rástli ceny v jedálňach, a to o viac ako štvrtinu. O pätinu narástli tiež poplatky za materské a základné školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika