Na hlavný obsah

Povinné rezervy plynu zostávajú s otáznikom

Parlament hlasovanie o tom na poslednú chvíľu preložil.

Povinné rezervy plynu zostávajú s otáznikom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zatiaľ nie je jasné, či dodávatelia budú musieť držať v zásobníkoch na Slovensku povinné rezervy plynu. Parlament hlasovanie o tom na poslednú chvíľu preložil.

Podľa opozičnej SaS zrušenie minimálnych rezerv môže ohroziť energetickú bezpečnosť krajiny. Poverený minister hospodárstva Karel Hirman kritiku odmieta.

Ruská agresia na Ukrajine zamávala nie len s cenami energií, ale aj s ich dodávkami. Ešte bývalé vedenie rezortu hospodárstva preto chcelo zaviazať dodávateľov plynu, aby držali v rúrach na Slovensku povinné zásoby.

„Je to dočasné riešenie. Musíme sa pozerať na súčasnú zimu a zabezpečiť dodávky tepla. Myslím si, že situácia sa vyvinie k lepšiemu,“ uviedol Milan Kuriak (OĽANO), ktorý je predkladateľom pozmeňujúceho návrhu.

Hirman kritiku odmieta

Hirman kritiku svojich predchodcov odmieta. Tvrdí, že opozičná SaS politikárči a situácia s plynom je momentálne stabilná.

„Netreba šíriť paniku. Plynu máme v zásobníkoch na začiatok februára dvakrát viac, ako bolo vo februári minulého roku. Už teraz ten objem postačuje a bude dosť výrazný aj na budúcu vykurovaciu sezónu,“ dodal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Argumentuje aj tým, že povinnosť skladovania je nákladné, čo by sa nakoniec premietlo do cien plynu. Podľa analytika hoci v súčasnosti sú zásobníky dostatočne naplnené, tento rok môže ešte priniesť komplikácie.

Poslanci napokon hlasovanie o povinných rezervách odsunuli na koniec schôdze. Hirman však avizuje, že do pár mesiacov pripraví svoju verziu limitov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko