Na hlavný obsah

PPA dostala zatiaľ najlepšie hodnotenie vo svojej histórii

Podľa šéfa agentúry neexistuje dôvod na jej spochybňovanie.

PPA dostala zatiaľ najlepšie hodnotenie vo svojej histórii
Na snímke vpravo dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss. Foto: TASR

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) dostala od medzinárodného audítora zatiaľ najlepšie hodnotenie vo svojej histórii. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

„Transformačný proces v PPA sme definitívne a úspešne ukončili. Jasným dôkazom úspešnosti tohto procesu je certifikačná správa nadnárodnej audítorskej spoločnosti,“ priblížil dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Dodal, že PPA dostala „čistý audítorský výrok“ bez výhrad. „Dostali sme naozaj veľmi vysoké hodnotenie, porovnateľné s inými finančnými, bankovými a poistnými domami,“ uviedol.

Zároveň doplnil, že napriek ozdraveniu agentúry pretrváva riziko vysokej pokuty za kauzy v rokoch 2016 až 2020.

Na snímke vpravo dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss.
Na snímke vpravo dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss.Foto: TASR

Problémom totiž je, že Európska komisia naďalej zadržiava 25 percent platieb z končiaceho sa programového obdobia za podvody s dotáciami z čias kauzy Dobytkár.

Platby tak dorovnáva rezort zo štátneho rozpočtu. V roku 2023 by mohlo ísť až o 100 miliónov eur. Uviedol to rezort pôdohospodárstva v pondelok (13. 2.).

Nedôvera Európskej komisie

Očakával, že rokovania o znížení korekcií uzavrú do konca minulého roka. „Všetky audity a výsledky kontrol potvrdzujú, že v agentúre už neexistuje priestor pre podvody a korupciu,“ dodal rezort.

,,To, že Európska komisia stále neznížila korekciu na platby, dokazuje jej mimoriadnu opatrnosť a pretrvávajúcu nedôveru voči Slovensku,“ vysvetlil Vlčan.

Dodal tiež, že súčasné vedenie „intenzívne napráva pochybenia z minulosti a zlepšuje obraz Slovenska v Bruseli“.

,,Agentúra plní všetky úlohy v záujme poľnohospodárov, ako je napríklad aktuálne vyplácanie priamych podpôr, kde sme už na sume 350 miliónov eur. Neexistuje dôvod na jej spochybňovanie. Viaceré auditné a kontrolné autority potvrdili, že PPA funguje správne“ uzavrel generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál