Na hlavný obsah

Prešovská radnica prehrala súd v spore s Úradom pre verejné obstarávanie

Mesto niekoľkokrát po sebe vypisoval novú elektronickú súťaž.

Prešovská radnica prehrala súd v spore s Úradom pre verejné obstarávanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prešovská radnica prehrala súd v spore s Úradom pre verejné obstarávanie. Pred vyše piatimi rokmi úrad skonštatoval, že radnica spôsobom, akým vyberala firmu na nakladanie s odpadom, porušovala zákon. Mesto sa teraz obáva vysokej pokuty.

Namiesto riadnej súťaže Prešov niekoľkokrát po sebe, zhruba každé dva mesiace, vypisoval novú elektronickú súťaž. Úrad skonštatoval, že radnica pochybila.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mesto Prešov svojím konaním porušilo zákon o verejnom obstarávaní tak, že zákazku rozdelilo s cieľom vyhnúť sa nadlimitnému postupu,“ spresnil Jozef Gabík, riaditeľ tlačového odboru Úradu pre verejné obstarávanie.

Mesto s odvolaním neuspelo a obrátilo sa na súd. Ani tam však napokon nepochodilo. Krajský súd v Bratislave žalobu zamietol. „Potvrdil správnosť záverov uvedených v rozhodnutiach úradu,“ dodal Gabík.

Bývalá primátorka pochybenia naďalej odmieta. Reaguje, že elektronické súťaže museli robiť, lebo sa dostali pod časový tlak. Pôvodnú riadnu súťaž im zrušila Rada Úradu pre verejné obstarávanie.

Reakcia bývalej primátorky

„Určite nebol zámer obchádzať zákon o verejnom obstarávaní, preto sme sa to snažili vlastne aj robiť ako elektronickú aukciu. Vnímam to tak, že my sme mohli kľudne vybrať niekoho iného, úplne obísť zákon, s niekým sa dohodnúť a pokutu by sme dostali tak či tak,“ uviedla Andrea Turčanová bývalá primátorka mesta Prešov.

Mesto využilo poslednú možnosť – podalo sťažnosť, aj keď má pochybnosti, či ešte môže uspieť. „Právne stanovisko bolo, že veľmi nepravdepodobné, aby po tak dlhom čase a po všetkých stupňoch, ktoré rozhodli v neprospech mesta, bola tá sťažnosť úspešná. Ale využil som aj ten posledný opravný prostriedok,“ dodal František Oľha, primátor mesta Prešov.

O sťažnosti rozhodne po jej doručení Najvyšší správny súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny