Na hlavný obsah

Heger: Sloboda novinárov je kľúč k demokracii

Prezidentka tvrdí, že vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať

Heger: Sloboda novinárov je kľúč k demokracii
Ministerka kultúry SR Natália Milanová, dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger, minister životného prostredia SR Ján Budaj a poslanec NRSR Kristián Čekovský. Foto: TASR

V utorok 21. februára si spoločnosť pripomína piate výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice archeologičky Martiny Kušnírovej. Tragická udalosť významne ovplyvnila vývoj na slovenskej politickej scéne.

Sloboda novinárov je kľúč k demokracii každej krajiny. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje preto za nevyhnutné, aby politici či iné verejne činné osoby pri svojich verejných vyjadreniach pamätali, že vplývajú na to, ako budú novinári vnímaní a či budú v bezpečí alebo ohrození.

Apeluje na vzájomnú konštruktívnu komunikáciu. Dôveru v zodpovedné médiá treba podľa neho posilňovať aj vzhľadom na hrozbu dezinformácií. Uviedol to pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Ich pamiatku si v utorok (21. 2.) uctili spolu s dočasne povereným ministrom životného prostredia Jánom Budajom, poverenou ministerskou kultúry Natáliou Milanovou a predsedom parlamentného mediálneho výboru Kristiánom Čekovským (všetci OĽANO) pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave.

„Hoci sme ako vláda oslobodili orgány činné v trestnom konaní z rúk mafie, dali im slobodu a posilnili ochranu novinárov zákonmi. Vidíme, že toto nestačí. V demokratickej spoločnosti je neakceptovateľné, aby politici verbálne atakovali novinárov, ktorí oprávnene poukazujú na ich pochybenia,“ vyhlásil Heger. Volá po vytvorení spoločnosti, kde bude rešpekt k novinárskej profesii.

Pred piatimi rokmi bolo podľa Hegera Slovensko krajinou, kde boli novinári ohrození len pre to, že ľuďom hovorili pravdu. Ako povedal, Ján a Martina za to zaplatili tú najvyššiu cenu. „Toto sa už na Slovensku nikdy nesmie zopakovať,“ zdôraznil. Hovorí o systéme, ktorí vytvorili expremiéri za Smer-SD Robert Fico a Peter Pellegrini.

„Odkaz a cena Jána a Martiny pre našu spoločnosť stále znie. Dnes po piatich rokoch na nich spomíname, máme ich vo svojich srdciach a ja za seba s istotou viem povedať, že nikdy nemali túto cenu zaplatiť, a preto nesmieme na to zabudnúť. A našou občianskou povinnosťou je, aby sme budovali prostredie demokracie, ktoré bez slobody slova, bez slobody a ochrany profesie novinárov nemôže existovať,“ povedal premiér.

Prezidentka: Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať

Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať, vyhlásila v pondelok (20. 2.) prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Považuje za dôležité, aby politickí rešpektovali prácu žurnalistov a úlohu médií v demokracii „nielen vtedy, keď novinári odhaľujú kauzy ich oponentov, ale aj vtedy, keď sami čelia kritike.“

Prezidentka v 20. februára v Prezidentskom paláci prijala pozorovaciu misiu medzinárodných novinárskych organizácií, ktorá sa zaujíma o vraždu mladého novinára a archeologičky a samotný stav slobody médií na Slovensku päť rokov od tragédie. „Medzinárodný záujem o naše mediálne prostredie tomu môže len pomôcť,“ uzavrela.

Výročie udalosti a jej obete si hlava štátu uctila pri symbolickom pamätníku na Námestí SNP v Bratislave.

„Dnes si pripomíname vraždu dvoch mladých ľudí – Jána a Martiny. Dvoch ľudí, ktorí hľadali pravdu. Martinka v histórii, Ján v súčasnosti a práve pre Janovu prácu boli zavraždení. Dnešok má byť aj pripomienkou aj toho, aký veľký význam má práca novinárov pre demokraciu,“ povedala prezidentka pri pamätníku.

Skonštatovala, že je na mieste klásť si otázku, či Slovensko dosiahlo to, po čom pred piatimi rokmi verejnosť volala na námestiach – teda slušné Slovensko a zmeny. Myslí si, že pokiaľ ide o vyšetrovanie závažnej kriminality, korupcie a zneužívania vyššej moci, krajina je na dobrej ceste.

Kollár verí, že vražda bude spravodlivo potrestaná

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár verí, že vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude spravodlivo potrestaná. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Hoci od smutnej udalosti vraždy Jána a Martiny dnes už uplynulo päť rokov, v srdciach Slovákov bude vrytá už navždy. Dátum 21. 2. 2018 zmenil životy nielen ich rodinám, ale zmenu zaznamenala celá naša spoločnosť. Pevne verím, že tento hrozný skutok raz nájde svojich vinníkov a táto obrovská strata bude spravodlivo potrestaná,“ uviedol Kollár.

Pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si uctili aj veľvyslanci 25 krajín a zástupcovia diplomatických misií. „Musíme slobodu a demokraciu posilňovať,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára a jeho snúbenice.

Priblížil, že ak si ľudia vážia život, ktorý položili, tak nemôžu poľaviť a zabudnúť. „Nemôžeme nechať, aby nás krízy unavili, potom unavíme aj demokraciu,“ doplnil Šucha.

Vedúca sekcie verejnej diplomacie z americkej ambasády Tamara Sternberg-Greller podotkla, že zavraždený novinár a jeho snúbenica bojovali za slobodu médií, transparentnosť a podporu novinárov. Zároveň sloboda médií a transparentnosť sú silné piliere otvorenej a slobodnej demokracie. „Je to niečo, čo by sme sa mali všetci snažiť chrániť,“ doplnila.

Pozrite si fotogalériu z Námestia SNP:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko