Na hlavný obsah

Pri nehode lode s migrantmi pri talianskom pobreží zahynulo najmenej 60 ľudí

Medzi mŕtvymi má byť aj niekoľkomesačné dieťa.

Pri nehode lode s migrantmi pri talianskom pobreží zahynulo najmenej 60 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri nehode lode s migrantmi pri južnom pobreží Talianska zahynulo najmenej 60 ľudí. Informujú o tom talianske médiá. Podľa zdrojov, ktoré citovala televízna stanica RAI, sa čln v nedeľu (26. 2.) na úsvite dostal do problémov na rozbúrenom mori a rozlomil sa. Na palube bolo podľa rôznych zdrojov okolo 120 až 250 ľudí.

Podľa správ médií väčšinu tiel vyplavilo na breh v prímorskom letovisku v provincii Crotone. Niektoré vylovili z mora. Medzi mŕtvymi je podľa médií aj niekoľkomesačné dieťa.

Záchranné práce, na ktorých sa podieľa pobrežná stráž, pohraničná polícia a hasiči, pokračujú. Doteraz sa podarilo nájsť približne 81 preživších, uviedol hovorca hasičov Luca Cari.

Podrobnosti o štátnej príslušnosti migrantov zatiaľ nie sú známe. Zatiaľ nie je jasné ani to, odkiaľ loď vyplávala. Plavidlá s migrantmi do Kalábrie zvyčajne vyplávajú z egyptských alebo tureckých brehov, upozornila agentúra AP.

Viac ako 20 zachránených osôb previezli do nemocnice. Jedného z preživších zatkli pre podozrenie, že je jedným z pašerákov.

Reakcie osobností

„Je to obrovská tragédia, ktorá ukazuje, že je absolútne nevyhnutné potlačiť nelegálne migračné kanály,“ uviedol vo vyhlásení taliansky minister vnútra Matteo Pinatedosi.

Premiérka Giorgia Meloniová tiež vyjadrila hlbokú ľútosť nad týmto incidentom a prisľúbila zastaviť nelegálnu migráciu po mori, aby sa zabránilo ďalším úmrtiam.

Pápež František v nedeľnom príhovore k davom na Svätopeterskom námestí povedal, že sa modlí za všetkých, ktorých stroskotanie lode postihlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet