Na hlavný obsah

Prípady podchladených ľudí bez domova pribúdajú

Vlani sa niektoré prípady končili aj smrťou.

Prípady podchladených ľudí bez domova pribúdajú
Na ilustračnej snímke ľudia bez domova. Foto: RTVS

Pomohli by ste človeku, ktorý v zime leží na lavičke? Zisťoval to sociálny experiment. Prípady podchladených ľudí bez domova pribúdajú. V januári pomoc záchranárov potrebovali desiatky z nich.

Vlani sa niektoré prípady končili aj smrťou. Občianske združenia aj záchranári preto upozorňujú, aby sme neboli ľahostajní a privolali pomoc.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pán Miroslav počas experimentu ležal na lavičke zhruba hodinu. Za ten čas okolo neho prešlo bezmála 800 ľudí. Zastavili sa traja.

„Rozmýšľal som či do toho pôjdem, ale potom som sa nechal prehovoriť a bol to ťažký zážitok, keď si človek pozrie, koľko ľudí okolo vás prejde, nikto nič a vy tam ležíte ako kus nejakého odpadu,“ uviedol Miroslav Riegl, figurant v sociálnom experimente.

Aj jedna otázka môže zachrániť život

Zdravotníci upozorňujú, že aj jedna otázka človeku ležiacemu na ulici môže zachrániť život.

Podľa lekára Martina Balka ľudí bez domova, najmä tých starších a chorých, ohrozujú už aj teploty pod 15 stupňov Celzia. Mínusové môžu mať vážne následky.

„Len za január tohto roka sme riešili až 88 prípadov podchladenia. Našťastie ani jeden nemal fatálne následky. To sa však netýka minulého roka 2022, kedy sme na celom Slovensku mali až 313 prípadov, žiaľ 5 prípadov skončilo smrťou,“ informovala Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

Len v Bratislave je podľa odhadov viac ako 5 000 ľudí bez domova. Ďalšie tisícky sú v iných mestách. V mrazivých nociach mnohí vyhľadávajú nocľahárne.



„V tieto noci je tu okolo 180 až 190 klientov. Bežne v januári, februári aj v marci čísla stúpajú na približne 200 ľudí za noc,“ dodal Jozef Kákoš, riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko.

Pomôcť ľuďom bez domova v chladnom počasí môže v hlavnom meste aj Mapa služieb. Mestskí terénni pracovníci ju doručujú predovšetkým ľuďom v uliciach, ktorí na mape nájdu miesta kde sa môžu najesť, osprchovať, ako aj prespať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko