Na hlavný obsah

Príprava liekov pre detských onkologických pacientov bude modernejšia aj bezpečnejšia

NÚDCH zrekonštruoval priestory nemocničnej lekárne.

Príprava liekov pre detských onkologických pacientov bude modernejšia aj bezpečnejšia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Príprava liekov pre detských onkologických pacientov bude modernejšia aj bezpečnejšia. Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave zrekonštruoval priestory nemocničnej lekárne, čím otvoril nové pracovisko pre farmaceutov. V stredu – 15. februára je medzinárodný deň detskej rakoviny.

Každý rok pribudne na Slovensku asi 200 detí s rakovinou. Najčastejšie im diagnostikujú leukémiu. Malí pacienti potrebujú chemoterapiu či inú liečbu. V NÚDCH im ju po novom pripravujú oveľa bezpečnejšie.

Farmaceuti ročne pripravia pre deti s rakovinou zhruba 6 000 liečiv. „Máme malých pacientov, ktorí majú tri kilá, ale aj takých, ktorí vážia 100 kilogramov. Potrebujeme naozaj veľmi presne pripravovať lieky. Teraz to bude možné. Otvorí nám to cestu na ďalšie inovatívne lieky,“ uviedla prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie NÚDCH Alexandra Kolenová.

Deti s rakovinou sa na Slovensku podľa onkologičky liečia rovnako, ako na najlepších zahraničných pracoviskách.

„Naši pacienti sa už štyri roky liečia úplne rovnako ako vo Viedni, Berlíne, Prahe, Izraeli či dokonca v Sydney. Šanca, že sa dieťa s onkologickým ochorením vyzdravie na Slovensku je 80 až 85 percent,“ dodala Kolenová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sprevádzajú to však častejšie návštevy lekára aj dlhšie hospitalizácie. NÚDCH preto plánuje pokračovať v rekonštrukciách.

„Niekedy rodiny trávia na oddelení aj mesiac. Často sú to rodiny z východého Slovenska, čiže im vytvárame novú kvázi domácnosť. Majú tam práčovňu, kuchyňu, trvanlivé potraviny, všetko, čo im môže uľahčiť pobyt,“ uviedla riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Katarína Bagľašová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko