Na hlavný obsah

Produkcia elektromobilov na Slovensku výrazne narastie

Už teraz tvoria 15 % nových áut.

Produkcia elektromobilov na Slovensku výrazne narastie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku budeme vyrábať viac elektromobilov. Aktuálne tvoria asi 15 percent zo všetkých nových áut. Na zmenu výroby sa už pripravuje aj automobilka pri Trnave.

Z výrobných liniek v Trnave ročne zíde vyše 300 tisíc áut, štvrtina z nich s ekologickým pohonom. Už o dva roky by mal ich podiel tvoriť viac ako polovicu. Transformácia výroby sa začne od apríla.

Hovorca automobilky Stellantis Michal Nič povedal, že nový model začnú vyrábať v januári 2024. Postupný nábeh avizujú do septembra alebo októbra 2024. Celková investícia je na úrovni 180 miliónov eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa odborníkov sú zmeny nevyhnutné aj v ostatných závodoch u nás. Automobilky vo vyjadreniach zostávajú skôr vo všeobecnej rovine, o konkrétnych plánoch pre závody zatiaľ nehovoria v Bratislave, Žiline ani Nitre.

„Naším cieľom je dosiahnuť nulové emisie uhlíka v rámci nášho dodávateľského reťazca, produktov a operácií do roku 2039. Všetky modely budú dostupné v čisto elektrickej forme do konca desaťročia,“ skonštatoval špecialista na komunikáciu Jaguar Land Rover Slovensko Dávid Košťál.

„Ak by tá výroba neprechádzala na elektromobily, tak by sme postupne strácali trhy, konkrétne sme zhodnotili, že aktuálne by sme prišli o asi 74 percent našich geografických trhov,“ podotkol riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský.

Elektromobilov na cestách je málo

Zatiaľ čo produkcia bude rásť, počet takýchto vozidiel na cestách sa zvyšuje len pomaly. Pomôcť by mohli opatrenia, ktoré si štát zadefinoval aj v akčnom pláne pre elektromobilitu. Ten musí ešte odobriť vláda.

„Na jednej strane to môžu byť dotácie, na druhej strane aj rôzne daňové výhody, aj to navrhujeme štátu, aj na to vlastne pristúpil v tomto akčnom pláne takže veríme, že v najbližšom roku – dvoch sa niektoré opatrenia vrátia alebo aj uvedú tak, ako to robia v iných krajinách,“ poznamenal Križanský.

Výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak dodal, že Slovensko je na chvoste v počte novoregistrovaných elektrických vozidiel a pohybuje sa na úrovni približne 115 vozidiel každý mesiac. Považuje to za nízke číslo. Mnohé krajiny v EU dneska dosahujú takéto registrácie každý deň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika