Na hlavný obsah

Výročie vojny je pochmúrnym míľnikom pre ľudí na Ukrajine, tvrdí Guterres

Poukázal na hrozby možného použitia jadrových zbraní.

Výročie vojny je pochmúrnym míľnikom pre ľudí na Ukrajine, tvrdí Guterres
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu (22. 2.) odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu ako porušenie Charty OSN a medzinárodného práva. Poukázal aj na hrozby možného použitia jadrových zbraní. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

„Počuli sme implicitné hrozby použitia jadrových zbraní. Takzvané taktické použitie jadrových zbraní je absolútne neprijateľné,“ povedal Guterres na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Šéf OSN zároveň nazval prvé výročie invázie „pochmúrnym míľnikom pre ľudí na Ukrajine a pre medzinárodné spoločenstvo“.

Ruský prezident Vladimir Putin od začiatku invázie na Ukrajinu vlani 24. februára opakovane naznačil, že Rusko by v prípade ohrozenia mohlo použiť jadrovú zbraň, pripomína Reuters.

VZ OSN má – pravdepodobne vo štvrtok (23. 2.) – prijať návrh rezolúcie zdôrazňujúci potrebu čo najskôr dosiahnuť komplexný, spravodlivý a trvalý mier postavený na princípoch Charty OSN.

Rezolúcia opätovne potvrdzuje záväzok OSN zachovania „suverenity, nezávislosti, jednoty a územnej celistvosti Ukrajiny“ a vyzýva na okamžité zastavenie bojov.

Text taktiež obsahuje požiadavku, aby Rusko „okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo z územia Ukrajiny všetky svoje vojenské jednotky“.

Ruský veľvyslanec obvinil Západ

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na mimoriadnom zasadnutí VZ OSN obvinil Západ, že je pripravený obetovať Ukrajinu a rozvojový svet, aby porazil Rusko.

„Súperia medzi sebou v počte sankcií, ktoré uvalujú na moju krajinu, pričom tieto sankcie v skutočnosti najviac zasahujú rozvojový svet,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet