Na hlavný obsah

Prvý prápor Leopardov 2 môže byť na Ukrajine už v marci alebo apríli, tvrdí Pistorius

Uviedol to počas návštevy poľskej metropoly Varšava.

Prvý prápor Leopardov 2 môže byť na Ukrajine už v marci alebo apríli, tvrdí Pistorius
Na ilustračnej snímke tank Leopard. Foto: TASR/AP

Západní spojenci by mohli prvý prápor tankov typu Leopard 2 dodať Ukrajine v priebehu prvých troch alebo štyroch mesiacov tohto roka. Uviedol to v stredu (8. 2.) nemecký minister obrany Boris Pistorius počas návštevy poľskej metropoly Varšava. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Mohli by sme dodať aspoň jeden prápor v priebehu prvých štyroch mesiacov tohto roka, možno v prvých troch. Potom musíme samozrejme postupovať čo najrýchlejšie,“ povedal Pistorius. Dodal, že tento prápor by pozostával z približne 31 tankov.

Takmer rok po začatí ruskej invázie na Ukrajinu sa Poľsko a Nemecko zjednotili v spoločnej podpore Kyjeva, uviedol Pistorius. Ako ďalej dodal, obe krajiny sa dohodli, že sa na budúci týždeň stretnú s partnermi, ktorí taktiež môžu dodať Kyjev tanky Leopard 2.

V reakcii na opakované výzvy Ukrajiny a po narastajúcom tlaku niektorých západných spojencov Nemecko minulý mesiac oznámilo, že dodá moderné bojové tanky Leopard 2 z armádnych zásob.

Berlín tiež spojí finančné prostriedky s Dánskom a Holandskom na obnovu najmenej 100 starších tankov Leopard 1 zo zásob priemyselných podnikov, ktoré budú dodané na Ukrajinu, pripomína Reuters.

Pistorius, ktorý v utorok neočakávane navštívil Kyjev, uviedol, že Nemci s pokorou vnímajú odhodlanie, s ktorým Ukrajinci bránia svoju krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet