Na hlavný obsah

Putin ukázal, že už nemieni uznávať suverenitu ani neutralitu Moldavska, tvrdia médiá

Anuloval totiž dekrét týkajúci sa konfliktu v Podnestersku.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin.Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok (21. 2.) popoludní anuloval dekrét z roku 2012 týkajúci sa zmrazeného konfliktu v Podnestersku. Ako napísala agentúra APA, tento dôležitý dekrét určoval, že definitívne riešenie konfliktu je možné iba za podmienky „zachovania suverenity, územnej celistvosti a neutrality Moldavskej republiky“.

Moldavské médiá v utorok večer zhodne uviedli, že šéf Kremľa zrušením prezidentského dekrétu zo 7. mája 2012, de facto ukázal, že už nemieni uznávať suverenitu, územnú celistvosť ani neutralitu Moldavska.

APA konštatuje, že k tomuto kroku prichádza v čase, keď Kremeľ v pondelok (20. 2.) obvinil Moldavsko z „protiruskej hystérie“. Stalo sa tak po tom, čo moldavský premiér Dorin Recean minulý týždeň vyzval na demilitarizáciu odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Vyzval tiež na stiahnutie ruských síl, ktoré sa tam nachádzajú.

Podnestersko, ktoré zaberá asi 17 percent moldavského územia na hranici s Ukrajinou, vyhlásilo v roku 1992 nezávislosť. Neuznal ju nijaký štát ani medzinárodná organizácia. V tomto regióne sa nachádza približne 1 500 ruských vojakov, ktorí sa oficiálne označujú ako mierové jednotky.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo februári varovali, že Kremeľ sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet