Na hlavný obsah

Putin urobil chybu, povedal Biden k rozhodnutiu Moskvy o pozastavení účasti na zmluve Nový START

Zmluva obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.

Putin urobil chybu, povedal Biden k rozhodnutiu Moskvy o pozastavení účasti na zmluve Nový START
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Za veľkú chybu v stredu (22. 2.) označil americký prezident Joe Biden rozhodnutie Moskvy pozastaviť účasť na zmluve Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.

Biden týmito slovami reagoval na otázku novinárov pri príchode na rokovania s lídrami východných krajín NATO vo Varšave. Krajiny takzvanej Bukureštskej deviatky (B9), do ktorej patrí aj Slovenská republika, označil za poprednú líniu kolektívnej obrany, a ocenil počínanie ich prezidentov a premiérov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

„Viete lepšie ako ktokoľvek iný, čo je v tomto konflikte v stávke, nielen pre Ukrajinu,“ povedal Biden. „Veci sa radikálne zmenili a my musíme zabezpečiť, aby sme ich zmenili späť,“ dodal americký prezident na verejnej časti rokovania.

Zoskupenie B9, do ktorého okrem Slovenska patrí Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Česko, vzniklo v roku 2015 v reakcii na agresívne kroky Ruska na Ukrajine. Takmer rok po začatí novej ruskej invázie je podľa Bidena ešte dôležitejšie, „aby sme držali pohromade“.

Zmluvu podpísali v roku 2010

Jeho vyhlásenie o Putinovej veľkej chybe reagovalo na vývoj z utorka (21. 2.), keď ruský prezident Vladimir Putin oznámil odklon Ruska od poslednej dohody s Washingtonom o jadrovom odzbrojovaní.

Biden vo Varšave nadväzuje na pondelkovú (20. 2.) cestu do Kyjeva a utorkový (21. 2.) program v poľskej metropole, keď sľúbil Ukrajine neochvejnú podporu USA a ich spojencov. Slovenskú republiku na stretnutí šéfa Bieleho domu s predstaviteľmi východného krídla NATO zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová.

Tá pred rokovaním uviedla, že Bidenova prítomnosť dokazuje silu transatlantického partnerstva, informovala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet