Na hlavný obsah

Rakovinu v tele by mohol odhaliť jednoduchý krvný test

A to aj vo veľmi skorom štádiu.

Rakovinu v tele by mohol odhaliť jednoduchý krvný test
Ampulky s krvou.

Jednoduchý krvný test, ktorý umožní posúdiť účinnosť liečby rakoviny alebo odhalí nádor v tele vo veľmi skorom štádiu. Práve túto možnosť momentálne skúmajú vedci a jedného dňa sa pravdepodobne stane realitou, napísala agentúra AFP.

Užitočnosť nového nástroja, tzv. tekutej biopsie, pri sledovaní pacientov liečených na rakovinu teraz skúmajú desiatky štúdií. Tekutá biopsia je krvný test, pri ktorom sa v krvi pacienta hľadajú fragmenty nádorovej DNA alebo nádorových buniek.

Táto technika má značné výhody a mnohí pozorovatelia sa domnievajú, že by si jej objav zaslúžil Nobelovu cenu za medicínu. Najmä je oveľa menej invazívna ako klasická biopsia, pri ktorej sa odoberajú vzorky tkaniva z tela.

Predovšetkým však poskytuje veľmi presné informácie o rakovine pacienta. „Účelom odberu tzv. cirkulujúcej DNA je odhaliť mutácie pri určitých typoch rakoviny a podľa toho prispôsobiť liečbu,“ vysvetľuje Alain Thierry, riaditeľ výskumu v Ústave pre výskum rakoviny v Montpellieri na juhu Francúzska.

Pri niektorých druhoch rakoviny, ako je napríklad rakovina pľúc, kde sú nádory často ťažko prístupné, je to skutočný pokrok.

Analýza krvi pacientov by tiež mohla čoskoro umožniť sledovať, ako rakovina reaguje na liečbu. „Konkrétne po chirurgickom odstránení nádoru sa často predpisuje chemoterapia, aj keď nevieme, či ju pacient naozaj potrebuje,“ hovorí Thierry.

Analýza krvi pacienta by v budúcnosti mohla v mnohých prípadoch umožniť podávanie menej zaťažujúcej alebo časovo menej náročnej liečby, ale tiež odhaliť prípadné recidívy. Tekutá biopsia má však aj ďalšie, hoci neistejšie možnosti. „Jedna z nich berie dych: Včasné odhalenie rakoviny,“ hovorí nadšene Thierry.

Testy sú spoľahlivé, vyvolávajú však otázky

Na celom svete na teste pracuje niekoľko tímov a biotechnologických spoločností. Ide o to, aby mohli odhaliť nádor u jednotlivca pomocou odberu krvi, a to ešte predtým, ako sa objavia príznaky alebo kým je viditeľný na röntgenovej snímke.

„Z technologického hľadiska je to oveľa zložitejšie ako sledovanie rakoviny, pretože si to vyžaduje rozsiahlu analýzu mutácií DNA a ďalších špecifických markerov bez toho, aby sme vopred vedeli, čo hľadáme,“ hovorí François-Clément Bidard, onkológ z parížskeho Inštitútu Curie.

Obzvlášť pozoruhodné sú výsledky štúdie americkej biotechnologickej spoločnosti Grail. V ich štúdii krvný test použili na odhalenie rakoviny u osôb starších ako 50 rokov, ktoré boli zdanlivo zdravé.

Test podstúpilo viac ako 6 600 ľudí. U 92 z nich bolo podozrenie na rakovinu. Nakoniec sa u 35 ľudí rakovina do jedného roka skutočne potvrdila a u 57 ľudí išlo o omyl. Test však odhalil deväť prípadov rakoviny, ktoré by pri bežnom vyšetrení pravdepodobne nezistili.

A hoci sú tieto testy spoľahlivé, stále vyvolávajú určité otázky, varuje Bidard. „Jedným z nich sú náklady, pretože tento typ sekvenovania je extrémne drahý. Ďalším problémom je možno nadmerná diagnóza, ktorú tieto testy vyvolávajú. Určitý počet zistených nádorov sa v skutočnosti vyvíja veľmi pomaly a nemusí nevyhnutne vyžadovať liečbu,“ vysvetľuje.

Budú musieť tiež preukázať, že tieto testy predstavujú významný pokrok oproti tým, ktoré sa v súčasnosti používajú.

„Dnes máme dobre vyvinuté stratégie skríningu rakoviny,“ uviedol generálny riaditeľ onkologického centra Gustava Roussyho Fabrice Barlesi. Dodal však, že „účasť na týchto skríningových testoch, ktoré ponúka systém zdravotného poistenia, je v najlepšom prípade iba 40 percent“. Barlesi ale nevylučuje, že by krvné testy mohli jedného dňa používať ako „doplnok“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet