Na hlavný obsah

Rakúski záchranári čiastočne obnovili záchranné práce v Turecku

Prerušili ich pre obavu o svoju bezpečnosť.

Rakúski záchranári čiastočne obnovili záchranné práce v Turecku
Ilustračná snímka. Foto: ČTK / AP / Konstantinos Zilos

Rakúski záchranári v sobotu (11. 2.) popoludní čiastočne obnovili záchranné práce. Rovnako ako ich nemeckí kolegovia ich skôr v ten deň prerušili pre obavy o vlastnú bezpečnosť. O tú sa teraz starajú príslušníci tureckej armády. Informoval o tom na twitteri hovorca rakúskeho ministerstva obrany Michael Bauer. Po nezvestných osobách podľa neho začali popoludní znovu pátrať dvaja psovodi so svojimi zvieratami.

Celkovo 82 vojakov zo špeciálnej jednotky rakúskej armády v mieste pomáhalo dostať preživších z trosiek od utorka (7. 2.). Vyhrabať sa im zo sutín zatiaľ podarilo deväť ľudí. Do Rakúska by sa mali vrátiť vo štvrtok (16. 2.).

V mieste, kde pracovali, sa ale podľa podplukovníka rakúskej armády Pierra Kugelweisa začala zhoršovať bezpečnostná situácia. Počuť bolo vraj aj výstrely.

Rizikovosť situácie sa priebežne ďalej vyhodnocuje. Či budú môcť čoskoro znovu nasadiť všetkých vojakov, zatiaľ nemožno odhadnúť, píše list Kronenzeitung. Podľa informácií armády je rakúska jednotka pomoci pri katastrofách stále pripravená v tábore v tureckej provincii Hatay. Svoju záchrannú misiu v mieste v sobotu krátko prerušilo aj Nemecko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet