Na hlavný obsah

Rakúsko končí s kontrolami na hraniciach so Slovenskom, krajina ich nepredĺžila

A to od pondelka 6. februára.

Rakúsko končí s kontrolami na hraniciach so Slovenskom, krajina ich nepredĺžila
Autá prichádzajú na rakúsko-slovenský hraničný priechod Bratislava/Berg. Foto: TASR

Rakúsko od pondelka (6. 2.) zruší kontroly na hranici so Slovenskom, informuje podľa agentúry APA rakúske ministerstvo vnútra. Dôvodom pre tento krok je, že v noci na nedeľu (5. 2.) ukončí kontroly na hranici aj Česká republika.

Rakúsko pôvodne kontroly na rakúsko-slovenskej hranici zaviedlo po vzore Česka, ktoré ich ustanovilo pre nárast nelegálnej migrácie na konci vlaňajšieho septembra.

Rakúsko plánuje namiesto kontrol na hranici kontroly v prihraničných oblastiach, a to v koordinácii so susednými štátmi. V týchto oblastiach krajina plánuje nasadiť hliadky a drony.

Taktiež v prípade Česka bude po zrušení kontrol na hranici so Slovenskom fungovať v prihraničnom priestore 70 policajtov. Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana budú tiež pokračovať kontroly v slovenských vlakoch, ktoré majú zabezpečiť, aby prípadní odhalení migranti zostali na slovenskej strane hraníc.

Česko kontroly zaviedlo po strmom náraste počtu migrantov najmä zo Sýrie, ktorí cez Česko a Slovensko mierili do štátov západnej Európy. Pri tranzitnej migrácii v minulom roku česká polícia odhalila 21 852 utečencov, o rok skôr ich bolo 1 330.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko