Na hlavný obsah

Rezidentský program pre pediatrov sa neruší, tvrdí Lengvarský

Pozastavený je iba jeden z dvoch termínov, a to februárový.

Rezidentský program pre pediatrov sa neruší, tvrdí Lengvarský
Na snímke poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Rezidentský program pre pediatrov sa neruší. Tvrdí to poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Po oznámení, že štúdium bude dostupné iba pre všeobecných lekárov pre dospelých, sa na rezort vzniesla kritika.

Lekári aj odborníci hovorili o neuváženom rozhodnutí, ktoré bude mať za následok demotiváciu mladých lekárov. Tí sa do rezidentského programu zapájali, pretože mali istotu, že štúdium dokončia bez zbytočných prieťahov. Nemocniciam zas štát uhrádzal náklady.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Ministerstvo zdravotníctva minulotýždňové rozhodnutie obhajovalo šetrením. V stredu (8. 2.) však poverený šéf rezortu hovorí, že program pre pediatrov sa neruší. Pozastavený je iba jeden z dvoch termínov, a to februárový.

„Za posledných deväť rokov fungovania štúdia tohto typu nebol využívaný. Sumárne sa prihlásilo 35 ľudí, minulý rok ich bolo len päť. Potrebujeme celý systém nastaviť a upraviť tak, aby bol výhodný pre študentov,“ vysvetlil Lengvarský.

Program obnovia v októbri

Dodal, že v októbri sa program pre pediatrov obnoví. Ani takéto vysvetlenie však neupokojilo regióny, v ktorých je pediatrov akútny nedostatok.

„Ak program nefungoval optimálne, a my vieme, že fungoval disproporčne čo sa týka Slovenska, tak sa mal reformovať. Mali sa urobiť také zmeny, aby bol motivačný aj inde,“ uviedol predseda banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Na nerovnomerné rozloženie mladých lekárov reagoval v minulosti aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Tretina absolventov podľa analýzy štátnych kontrolórov ostala pracovať v Bratislave a Košiciach.

Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy kritizuje obmedzenie programu práve pre pediatrov. Na nedostatok detských lekárov dlhodobo upozorňuje celý sektor. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií majú vysoký priemerný vek, a to 62 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál