Na hlavný obsah

Rezort obrany zrejme nestihne nakúpiť bezpilotné lietadlá

Slovensko sa tak bude musieť spoľahnúť na drony spojencov.

Rezort obrany zrejme nestihne nakúpiť bezpilotné lietadlá
Na ilustračnej snímke bezpilotný dron. Foto: Twitter/al-Džazíra

Ministerstvo obrany zrejme nenakúpi bojové bezpilotné lietadlá. Slovensko sa tak bude musieť spoľahnúť na drony spojencov. Informoval o tom poverený minster obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Do septembrových volieb má rezort v pláne dokončiť ešte niekoľko projektov. Najreálnejšie to však vyzerá pri zaobstaraní strelných zbraní. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Nákladné vozidlá, ručné zbrane, systém protivzdušnej obrany či systém výcvikových lietadiel a dronov sú projekty, ktoré malo za cieľ dotiahnuť do konca ministerstvo obrany ešte minulý rok.

Vlani v októbri však došlo k zmene použitia kapitálových výdavkov v prospech pásových bojových vozidiel zo Švédska. Obstaranie dronov či systém protivzdušnej ochrany preto museli ísť bokom.

Aj ked rezort tvrdí, že na spomínaných projektoch naďalej pracuje, ich dokončenie je skôr otázne. „Všetky projekty bežia, ale je nereálne očakávať, že sa všetky stihnú dokončiť do konca volebného obdobia. Tie, ktoré budú pripravené a budeme ich môcť obstarávať, ešte urobíme. K tým, ktoré zrealizovať nestihneme, necháme pripravené podklady pre nášho nástupcu,“ dodal Naď.

Drony zahraničných spojencov

O ochranu a monitoring strategických častí slovenského územia sa starajú prieskumné drony zahraničných spojencov. Tie majú vo výbave aj slovenské špeciálne jednotky.

Rezort obrany už v minulosti naznačil, že zabezpečenie vlastných bojových bezpilotných lietadiel stojí nemalé peniaze a vyžadujú komplexnú prípravu. Ich absencia podľa bezpečnostného analytika Radovana Bránika nie je problémom.

Na ilustračnej snímke dron tureckej výroby Bayraktar.
Na ilustračnej snímke dron tureckej výroby Bayraktar. Foto: TASR/AP

„Keby sme ich obstarávali tri či štyri roky, mohli sme ich získať omnoho modernejšie. Prebieha totiž veľmi silný vývoj,“ vysvetlil.

Dôležitejšími sú podľa neho systémy protivzdušnej ochrany. Rovnako reagoval aj generál vo výslužbe Pavel Macko. „Slovensko si musí vybudovať protivzdušnú obranu, a to aj za cenu pozastavenia niektorých iných projektov. Obrana musí byť viacvrstvová, preto konzultujeme s rôznymi firmami,“ vysvetlil.

Dar od Spojených štátov

V tejto fáze rozbehnutých projektov je rezort najbližšie k obstaraniu nových ručných zbraní, ktoré majú nahradiť dosluhujúce samopaly vzor 58.

„Slovensko má predbežne prisľúbený dar od Spojených štátov amerických v celkovom počte 5 000 ručných zbraní. Ak sa nám to podarí, tak skoro 20 000 by sme obstarali verejnou súťažou,“ dodal Naď.

Ak ich stihne ministerstvo zazmluvniť do septembrových volieb, prvé kusy by mohla armáda získať budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál