Na hlavný obsah

Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej chodia denne na hroby svojich detí. Stále veria v spravodlivosť

Príbeh Jána a Martiny sa dotkol novinárov z celého sveta.

Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej chodia denne na hroby svojich detí. Stále veria v spravodlivosť
Na archívnej snímke investigatívny novinár Ján Kuciak so svojou snúbenicou Martinou Kušnírovou. Pred 5 rokmi sa obaja stali obeťami chladnokrvnej vraždy. Foto: RTVS

Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej chodia denne na hroby svojich detí. Neprestali veriť v spravodlivosť, hoci priznávajú, že mohutná podpora verejnosti, ktorú cítili na začiatku, postupne slabne.

Ján Kuciak a Martina Kušnírová mali tesne pred svadbou. Plány im prekazila chladnokrvná poprava. Ich najbližším zostali len oči pre plač a tisíce spomienok.

„Janko bol normálny mladý človek, akurát, že sa zapájal do všetkého. Viem, že bol taký moment, keď jeho krstná mama oslavovala 60-tku, tak on dal prednosť protestu Gorila,“ spomína jeho otec Jozef Kuciak.

„On bol taký pokojný a ona taká ako ja,“ smeje sa Martinina mama Zlatica Kušnírová, keď si pripomína svoju dcéru a nádejného zaťa.

Mladý Ján bol vraj občas nepozorný. „Keď chodil na ZDŠ, tak prišiel raz autobusom, ale bez tašky. Tá ostala v čakárni autobusu. To bola je špecialita, že bol taký trošku roztržitý,“ opisuje ho otec.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Martinina mama spomína, ako Jánovi dohovárala, aby písal o niečom inom. „Nie ja toto musím, hovoril mi. A prečo ty musíš? Lebo niekto musí začať. No tak začal a neskončil,“ hovorí.

Ich príbeh sa dotkol novinárov z celého sveta

Príbeh Jána a Martiny sa dotkol novinárov z celého sveta. „Bol to šok, ktorý trvá dodnes,“ uviedol Ewald König, rakúsky novinár žijúci v Berlíne.

„Keď sme sa dopočuli o smutnej správe zo Slovenska, pochopili sme, že množstvo zásadných otázok spojených s demokraciou je ohrozených,“ skonštatoval Kyriakos Pieridis, investigatívny novinár z Cypru.

Podľa investigatívneho žurnalistu Dalibora Bárteka to poukazovalo na to, že Slovensko patrí k východným krajinám, kde sa veci riešia, takýmto „krvavým spôsobom“.

Po tragédii vyšli do ulíc desaťtisíce Slovákov a žiadali zmenu. „Z diaľky to vyzeralo, že Slovensko urobilo takmer celý kruh. Bola tam nádej na veľkú spoločenskú zmenu. Tá však potom začala vyprchávať,“ uzaviera investigatívna novinárka Pavla Holcová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko