Na hlavný obsah

Rodiny dostanú dvojnásobný prídavok na dieťa

Vyplácať sa začne už tento mesiac.

Tento mesiac začne rodinám prichádzať dvojnásobný prídavok na dieťa. Namiesto 30 eur dostanú 60 eur. Vyššie prídavky sú súčasťou rodinného balíčka. Takéto opatrenie podľa ekonóma zaťaží štátnu pokladnicu a zadlží budúce generácie.

Rodina s jedným dieťaťom bude mesačne poberať 60 eur. Rodina s dvomi deťmi dostane od štátu 120 eur a s tromi 180 eur. Suma sa zvyšuje úmerne počtom detí v domácnosti. Úrady práce začnú vyššie príspevky vyplácať na bankové účty od stredy (15. 2.), poštou od pondelka 20. 2.).

„Zatiaľ čo pred štyrmi rokmi štát vyčleňoval na prídavky na deti celkovo 328 miliónov eur, v tomto roku to je 778 miliónov eur. Absolútne zásadná zmena zvýšenia podpory rodín,“ vysvetlil dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Dvojnásobný prídavok sa týka viac ako 1,1 milióna detí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Matej Stuška, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ OZ Rodičia.sk si myslí, že ľudia žijúci v mestách toto zvýšenie až tak nepocítia, no pre rodiny s nižšími príjmami je to podľa neho i tak pozitívum.

Rodičia sa tešia, ekonóm Ľuboš Pavelka upozorňuje, že Slovensko nemá na to, aby platilo aj tým rodinám, ktoré to nepotrebujú.

„Všetci dostanú všetko od štátu a toto je v rozpore s tým, čo platí vo vyspelých sociálno-trhových ekonomikách, typu Rakúska, Nemecka, kde vysoko príjmoví daňovníci, rodičia, na svoje ratolesti takéto benefity od štátu nedostanú,“ priblížil Pavelka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko