Na hlavný obsah

Rómovia v Česku čelia diskriminácii v oblasti vzdelávania, bývania aj na trhu práce

Skonštatovala eurokomisárka pre ľudské práva.

Rómovia v Česku čelia diskriminácii v oblasti vzdelávania, bývania aj na trhu práce
Na ilustračnej snímke rómske deti. Foto: TASR

Rómovia v Českej republike naďalej čelia diskriminácii takmer vo všetkých aspektoch svojho života. Na zásadnú zmenu tejto situácie treba vyvinúť úsilie na viacerých frontoch. Uviedla to v pondelok (27. 2.) komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

Poukázala okrem iného na odlišné zaobchádzanie s ukrajinskými Rómami v porovnaní s ostatnými utečencami z tejto vojnou postihnutej krajiny.

Jej pripomienky prichádzajú po päťdňovej návšteve Českej republiky, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň s cieľom zmapovať životné podmienky rómskej menšiny a stav práv ľudí so zdravotným postihnutím.

„Česká republika by mala urobiť všetko pre to, aby čelila dlhodobému problému diskriminácie a vylúčenia Rómov a ľudí so zdravotným postihnutím,“ uviedla komisárka.

„Hoci došlo k určitému pozitívnemu vývoju, som znepokojená pretrvávaním mnohých problémov diskriminácie a vylúčenia, ktoré identifikovali všetci moji predchodcovia,“ pokračovala.

Testovanie ako nástroj segregácie

Priblížila, že Rómov v Česku diskriminujú v oblasti vzdelávania, bývania, na trhu práce aj v kontakte s políciou. Podrobnejšie sa venovala najmä vzdelávaniu, v ktorom vidí potrebu „zmeny paradigmy“ a upustenia od dôrazu na testovanie. Považuje ho za nástroj segregácie rómskych detí do nižších alebo špeciálnych škôl.

Mijatovičová tiež upozorňuje na problémy, ktoré majú Rómovia s prístupom k odškodneniu za nútené sterilizácie, a na vývoj situácie okolo rómskych utečencov z Ukrajiny. To podľa nej poukázalo na „hlboko zakorenené predsudky“ v českej spoločnosti.

České úrady si sú vedomé týchto problémov. Pracujú na stratégiách na ich zmiernenie, ale realizácia týchto plánov v praxi zaostáva, uviedla Mijatovičová.

„Existuje mnoho dobrých nápadov a zámerov, ktoré by mohli pomôcť českej spoločnosti stať sa inkluzívnejšou. Vyžadujú si však riadnu implementáciu a presadzovanie,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet