Na hlavný obsah

Ruská armáda na Ukrajinu zaútočila 14 iránskymi dronmi

Protivzdušná obrana 11 týchto bezpilotných lietadiel zničila.

Ruská armáda na Ukrajinu zaútočila 14 iránskymi dronmi
Na ilustračnej snímke ukrajinskí vojaci zostreľujú dron. Foto: TASR/AP

Ruská armáda v noci na pondelok (27. 2.) na zo severu zaútočila proti cieľom na Ukrajine 14 iránskymi dronmi typu Šáhed, uviedol ukrajinský generálny štáb a vojenská správa Kyjevskej oblasti. Protivzdušná obrana 11 týchto bezpilotných lietadiel zničila.

V meste Chmelnyckyj na západe krajiny zomrel pri likvidácii následkov útoku záchranár.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko oznámil, že vo vzdušnom priestore okolo hlavného mesta bolo zlikvidovaných deväť dronov. A že podľa predbežných informácií nespôsobili žiadne materiálne škody ani nikoho nezranili.

Útok bol vedený v dvoch vlnách. „Týmto spôsobom sa nepriateľ snažil dosiahnuť svoj taktický cieľ – vyčerpať našu protivzdušnú obranu. Preto nočný nálet na Kyjev trval dlhých päť a pol hodiny,“ dodal Popko.

Terčom ruského útoku sa stalo aj mesto Chmelnyckyj na západe Ukrajiny. Starosta Oleksandr Symčyšyn uviedol, že nálet si vyžiadal štyroch zranených a jedného mŕtveho z radov záchranárov. Poznamenalo, že voda poškodila aj domy a hasiči na mieste likvidujú požiare.

Zintenzívnenie útokov

Rusko vlani v októbri zintenzívnilo svoje vzdušné útoky na Ukrajinu a pri masívnych úderoch vysiela na území svojho suseda strely a útočné drony. Tými sa snaží vyradiť dodávky elektriny a ďalšiu nevyhnutnú infraštruktúru.

Ukrajinskí a západní predstavitelia sa pritom domnievajú, že sa invázna armáda potýka so stále väčším nedostatkom striel. Predstaviteľ vojenskej rozviedky HUR Andrij Čerňak v pondelok podľa agentúry Unian povedal, že Rusko je teraz schopné vyrábať 30 až 40 kusov striel mesačne.

V minulých mesiacoch pritom nasadzovalo až stovku striel počas jediného útoku.

Ukrajinský generálny štáb v pondelok podľa Uninan tiež uviedol, že od začiatku invázie pred vyše rokom vykonalo Rusko viac ako 5 000 raketových a 3 500 leteckých útokov.

Telegramový kanál RBK-Ukrajina informuje o tom, že Rusi v noci na pondelok a ráno útočili na juhoukrajinský Cherson. V tomto meste, ktoré vlani v novembri oslobodila ukrajinská armáda, ale ktoré ruské jednotky pravidelne ostreľujú z východného brehu Dnepra, sú počuť výbuchy.

Tamojšie úrady uviedli, že za posledný deň kvôli nepriateľskému ostreľovaniu v Chersone jeden človek zomrel, dvaja utrpeli zranenia.

Podľa šéfa Charkovskej oblasti Oleha Synehubova ostreľovali v noci na pondelok Rusi z diel a mínometov niekoľko obcí blízko ruskej hranice.

V meste Vovčansk bol zasiahnutý obytný dom a tridsaťsedemročný muž tam utrpel stredne ťažké zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet