Na hlavný obsah

Ruské riadené strely preleteli cez vzdušný priestor Moldavska

Ministerstvo zahraničia si predvolalo ruského veľvyslanca.

Ruské riadené strely preleteli cez vzdušný priestor Moldavska
Ilustračná snímka moldavskej vlajky. Foto: Pixabay

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj tvrdí, že dve ruské riadené strely Kalibr smerujúci na Ukrajinu preleteli cez vzdušný priestor Rumunska a Moldavska.

Kým Moldavsko potvrdilo narušenie svojho vzdušného priestoru a jeho ministerstvo zahraničia si na protest predvolalo ruského veľvyslanca, Rumunsko informáciu ukrajinského veliteľa odmietlo.

Ruská strela sa podľa rumunského ministerstva obrany priblížila rumunskému vzdušnému priestoru asi na 35 kilometrov. Uviedla to dnes agentúra Reuters. Rumunsko je členom NATO.

„V piatok, 10. februára o 10.18 h, preleteli dve ruské riadené strely Kalibr štátnej hranici Ukrajiny s Moldavskou republikou. Približne o 10.33 h prekročili rumunský vzdušný priestor. Potom opäť vstúpili do ukrajinského vzdušného priestoru v mieste, kde sa hranice troch krajín pretínajú. Rakety boli odpálené z Čierneho mora,“ napísal Zalužnyj na telegrame.

Stalo sa tak podľa neho počas piatkového veľkého vzdušného útoku ruských síl na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neskôr na telegrame uviedol, že nad Moldavskom a Rumunskom preletelo „niekoľko“ ruských riadených striel.

„Nepriateľ v piatok ráno pri ďalšom masívnom útoku (na Ukrajinu) vypálil najmenej 70 rakiet,“ povedal Zelenskyj.

„Niekoľko ruských striel preletelo vzdušným priestorom Moldavska a Rumunska. Tieto rakety predstavujú výzvu pre NATO a kolektívnu bezpečnosť. Je to teror, ktorý musí byť zastavený,“ dodal.

Moldavsko medzitým uviedlo, že ruská riadená strela narušila jeho vzdušný priestor. „Ministerstvo obrany v spolupráci s zodpovednými štruktúrami krajiny pozorne sleduje situáciu v regióne a dôrazne odsudzuje narušenie vzdušného priestoru Moldavska,“ uviedlo moldavské ministerstvo obrany.

Dopadla na Ukrajinu

Rumunské ministerstvo obrany podľa Reuters oznámilo, že pravdepodobne ruská strela odpálená z lode blízko polostrova Krym v piatok zasiahla do moldavského vzdušného priestoru a potom dopadla na Ukrajinu, asi 35 km severovýchodne od rumunských hraníc. Strela sa podľa úradu rumunskému vzdušnému priestoru priblížila najviac asi na 35 kilometrov.

Washington podvečer vyhlásil, že neregistruje žiadne známky priamej ruskej vojenskej hrozby pre Moldavsko a Rumunsko.

„Udržiavame blízky kontakt a komunikáciu s našimi moldavskými a rumunskými spojencami,“ povedal hovorca americkej diplomacie Vedant Patel.

Moskva sa zatiaľ k týmto informáciám nevyjadrila. Rusko v piatok podľa ukrajinských úradov podniklo ďalší veľký vzdušný útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Podľa ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka zasiahli rakety energetické zariadenia v šiestich regiónoch, čo má za následok výpadky v dodávkach elektriny na väčšine Ukrajiny.

Výzva od USA

Spojené štáty v piatok vyzvali Rusko, aby rešpektovalo neutralitu Moldavska. Ako však uviedli, nedomnievajú sa, že Moldavsko alebo Rumunsko boli terčom rakiet, ktoré v piatok prenikli do ich vzdušného priestoru. Informovala o tom agentúra AFP.

„V tejto chvíli nemáme žiadne náznaky priamej vojenskej hrozby zo strany Ruska proti Moldavsku alebo Rumunsku,“ povedal novinárom hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Vedant Patel.

„V širšom zmysle podporujeme suverenitu a územnú celistvosť Moldavska, ako aj jeho ústavou garantovanú neutralitu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet