Na hlavný obsah

Rusko bude aj naďalej dodržiavať limity na počet jadrových hlavíc, ktoré vymedzuje dohoda s USA

Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničia.

Rusko bude aj naďalej dodržiavať limity na počet jadrových hlavíc, ktoré vymedzuje dohoda s USA
Vtedajší americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvedev 8. apríla 2010 na Pražskom hrade podpisujú zmluvu Nová dohoda START. Foto: TASR/AP

Rusko bude aj naďalej dodržiavať limity na počet jadrových hlavíc a ich nosičov, ktoré vymedzuje zmluva Nová dohoda START, uviedlo to v utorok (21. 2.) vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia. Dôvodom je podľa neho zachovanie stability. Pozastavenie ruskej účasti na zmluve oznámil pri každoročnom prejave k ruskému federálnemu zhromaždeniu prezident Vladimir Putin.

Spomínanú zmluvu podpísali v roku 2010 v Prahe vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Rusko už skôr odmietlo spolupracovať na inšpekciách jadrových zbraní, ktorých podmienky sú v tejto zmluve popísané.

Ministerstvo zahraničia v dlhom vyhlásení najmä kritizuje Spojené štáty, ktoré podľa neho svojím správaním zmluvu vážne porušili. Washington sa podľa ruskej diplomacie okrem iného pokúšal „preveriť“ bezpečnosť viacerých ruských objektov spadajúcich pod Novú dohodu START. Zistené spravodajské informácie potom zdieľa s Ukrajinou, na ktorú Rusko bezmála pred rokom zaútočilo.

„Rusko však v záujme zachovania dostatočnej predvídateľnosti a stability v oblasti jadrových zbraní plánuje zachovať zodpovedný prístup a aj naďalej bude dodržiavať zmluvou stanovené početné obmedzenia strategických útočných zbraní,“ píše ministerstvo. Moskva zároveň bude pokračovať vo výmene informácií o skúšobných odpaloch balistických rakiet na základe skorších dohôd so Spojenými štátmi.

Nová dohoda START má korene na začiatku 90. rokov, keď prvú zmluvu podpísali prezidenti USA a Sovietskeho zväzu George Bush starší a Michail Gorbačov. Obama a Medvedev stanovili limit pre arzenály svojich krajín na úrovni 1 550 „strategických jadrových zbraní“, čiže zbraní dlhšieho doletu.

O predĺžení zmluvy, ktorá má zatiaľ platiť do roku 2026, aj o jej prípadnom rozšírení mali zástupcovia Moskvy a Washingtonu rokovať už v roku 2021. Rusko však rokovania odložilo bez toho, aby navrhlo nový termín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet