Na hlavný obsah

Rusko chystá násilný prevrat v Moldavsku, tvrdí Kišiňov

Moskva chce podľa prezidentky zvrhnúť demokratickú vládu.

Rusko chystá násilný prevrat v Moldavsku, tvrdí Kišiňov
Moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: TASR/AP

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v pondelkovom (13. 2.) televíznom prejave uviedla, že Rusko chce v krajine vykonať násilný prevrat a odstrániť súčasnú prozápadnú vládnu garnitúru. Informovala o tom moldavská verejnoprávna stanica Radio Moldova.

Podľa Sanduovej existujú ruské plány na destabilizáciu Moldavska už od vlaňajšej jesene, svojich cieľov však Rusi nedosiahli vďaka zákrokom moldavských bezpečnostných zložiek. Na jeseň sa Moskva sústredila na energetickú krízu. V tejto fáze sa predpokladajú násilné akcie za účelom zmeny vlády v Kišiňove, ktoré sa budú tváriť ako protesty, uviedla prezidentka.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň uviedol, že Moskva plánuje v Moldavsku zvrhnúť demokratické zriadenie. Podľa Sanduovej informácie odovzdané Ukrajinou teraz potvrdili moldavské úrady.

„Materiály získané od našich ukrajinských partnerov poskytujú dobrú dokumentáciu miest a logistických aspektov pre organizáciu týchto podvratných aktivít. Plán takisto zahŕňa využitie osôb zo zahraničia pre násilné akcie,“ uviedla prezidentka.

Menovite spomenula ľudí z Ruska, Bieloruska, Srbska a Čiernej Hory. Moskva podľa nej tiež počíta s pomocou proruskej opozície v Moldavsku.

„Aby sme tomuto scenáru zabránili, žiadam všetky štátne inštitúcie, aby prejavili maximálnu ostražitosť,“ povedala Sanduová. Vyzvala tiež parlament, aby čo najskôr prijal zákony, ktoré tajnej službe a prokuratúre poskytnú účinnejšie nástroje na zabezpečenie bezpečnosti krajiny.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milióna obyvateľov, je vkliesnené medzi Ukrajinu a Rumunsko. Od začiatku vojny na Ukrajine sa dostalo pod enormný tlak zosilnený obavami, že by Rusko mohlo rozšíriť inváziu aj na moldavské územie, aby k Moskvou ovládaným územiam pripojilo proruský separatistický región Podnestersko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet