Na hlavný obsah

Rusko pozastavuje dohodu o kontrole jadrových zbraní s USA

V roku 2010 ju podpísali vtedajší prezidenti USA a Ruska.

Rusko pozastavuje dohodu o kontrole jadrových zbraní s USA
Ruský prezident Vladimir Putin prichádza, aby vystúpil s prejavom o stave krajiny pred oboma komorami parlamentu v Moskve v utorok 21. februára 2023. Foto: TASR/AP

Rusko pozastavuje plnenie záväzkov, ktoré vyplývajú z Dohody o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi. Na jej základe sa vykonávali vzájomné inšpekcie jadrových zbraní. Vyhlásil to v utorok (21. 2.) v príhovore o stave krajiny ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AP.

Putin zdôraznil, že Rusko od zmluvy neodstupuje, ale „pozastavuje svoju účasť“ pri jej plnení. Dodal, že Moskva musí byť pripravená obnoviť testy jadrových zbraní v prípade, ak to urobia USA.

Na základe Novej dohody START, ktorá vstúpila do platnosti v roku 2011, môžu mať Rusko a Spojené štáty najviac 700 medzikontinentálnych balistických rakiet, vysvetľuje Reuters.

Dohodu v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti USA a Ruska – Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Jej platnosť mala pôvodne vypršať vo februári 2021. Americký prezident Joe Biden, ktorý nastúpil do funkcie 20. januára 2021, okamžite navrhol predĺženie dohody o päť rokov, s čím Putin súhlasil.

Vzájomné inšpekcie jadrových zbraní pozastavili v roku 2020 pôvodne pre pandémiu ochorenia COVID-19. Odvtedy sa Washingtonu a Moskve nedohodli na ich obnovení.

Rusko a Spojené štáty disponujú najväčším jadrovým arzenálom na svete. Moskva má zhruba 6 257 jadrových hlavíc, zatiaľ čo tri štáty NATO – USA, Francúzsko a Británia – disponujú spoločne 6 065 jadrovými hlavicami, uvádza Združenie na kontrolu zbraní (Arms Control Association) so sídlom vo Washingtone.

Ruská vojenská invázia na Ukrajinu vyvoláva obavy z najvážnejšej konfrontácie medzi Ruskom a Spojenými štátmi od kubánskej raketovej krízy z roku 1962.

Reakcia USA

Rozhodnutie Ruska pozastaviť svoju účasť na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) s USA je „poľutovaniahodné a nezodpovedné“. Vyhlásil to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informovala o tom agentúra AFP.

„Sme stále pripravení kedykoľvek hovoriť s Ruskom o obmedzovaní strategických zbraní. Bez ohľadu na to, čo sa deje vo svete alebo v našich vzťahoch,“ uviedol Blinken pred novinármi americkom veľvyslanectve v Aténach.

„Budeme pozorne sledovať, čo Rusko skutočne robí. Samozrejme sa vždy uistíme, že konáme v záujme bezpečnosti našej krajiny a našich spojencov,“ dodal Blinken.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet