Na hlavný obsah

Rusko zadržiava viac ako 6 000 ukrajinských detí v prevýchovných zariadeniach

Celkový počet detí v nich môže byť oveľa vyšší.

Rusko zadržiava viac ako 6 000 ukrajinských detí v prevýchovných zariadeniach
Ilustračná snímka detí. Foto: Unsplash

Podľa štúdie americkej Yaleovej univerzity Rusko zadržiava najmenej 6 000 ukrajinských detí v zariadeniach, ktoré sú zrejme určené na prevýchovu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Štúdia uviedla, že ukrajinské deti sa nachádzajú v najmenej 43 táboroch a iných zariadeniach. Celkový počet detí v nich môže byť oveľa vyšší.

„Zdá sa, že hlavným účelom nami identifikovaných táborov je politická prevýchova,“ povedal jeden z výskumníkov Nathaniel Raymond. Podľa neho ide o rozsiahlu sieť, ktorú Moskva prevádzkuje od začiatku vojny na Ukrajine.

Deti v táboroch, z ktorých najmladšie má štyri mesiace, patria do niekoľkých skupín. Niektorí boli v starostlivosti ukrajinských štátnych inštitúcií už pred inváziou. Iných Rusko považuje za siroty. V táboroch sú však aj deti, ktorých ukrajinskí rodičia sú stále nažive.

Niektoré prešli vojenským výcvikom

V niektorých táboroch absolvovali vojenský výcvik deti vo veku 14 rokov. Výskumníci však nenašli žiadne dôkazy o tom, že by niektoré z nich neskôr nasadili v boji. Zistili tiež, že niektoré z detí nakoniec presunuli k pestúnom alebo adoptívnym rodičom v Rusku.

Podľa Raymonda sa zdá, že systém táborov a adopcií ukrajinských detí schválili najvyšší predstavitelia ruskej vlády, počnúc prezidentom Vladimirom Putinom.

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone uviedlo, že krajina prijíma deti, ktoré museli utiecť z Ukrajiny, a robí všetko pre to, aby ich mohla umiestniť do rodín.

Výskum americkej univerzity je súčasťou projektu zameraného na porušovanie ľudských práv v Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet