Na hlavný obsah

Ruský súd udelil dvom osobám trest odňatia slobody za plánovanie sabotáže na železničnú trať

Ide o prvý verdikt za sabotáž od začiatku invázie.

Ruský súd udelil dvom osobám trest odňatia slobody za plánovanie sabotáže na železničnú trať
Na ilustračnej snímke železničná trať. Foto: Unsplash

Súd v Belgorodskej oblasti na západe Ruska udelil v utorok (21. 2.) dvom osobám trest odňatia slobody na tri a pol roka za plánovanie sabotáže na železničnú trať. Ide o prvé odsúdenie za sabotáž od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu, informuje agentúra Reuters.

„Vzhľadom na zločinecký zámer malo takéto konanie viesť k vykoľajeniu, poškodeniu vojenskej a železničnej techniky a obetiam medzi príslušníkmi armády,“ cituje ruská agentúra TASS nemenovaný zdroj zo súdu.

TASS uviedla len priezviská odsúdených, viac informácií o nich nezverejnila. Podľa agentúry sú od začiatku invázie prvými odsúdenými podľa článku 231 ruského trestného zákonníka, ktorý sa zaoberá sabotážou.

Od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu prišlo podľa britského ministerstva obrany už k niekoľkým sabotážam proti ruským železniciam a iným objektom. Odohrali sa predovšetkým v ruských regiónoch hraničiacich s Ukrajinou ako napríklad v spomínanej Belgorodskej alebo Brianskej oblasti.

Britský rezort obrany v každodennej správe o situácii na Ukrajine v októbri uviedol, že ruská armáda sa pri zásobovaní spolieha predovšetkým na železničné trate. Často vedú aj cez izolované časti krajiny a preto je „veľmi náročné ochrániť tento systém pred fyzickými hrozbami“.

Šéf vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexandr Bastrykin v pondelok (20. 2.) pre TASS tiež uviedol, že v súčasnosti je otvorených vyše 150 prípadov, ktoré sa týkajú diskreditácie ruskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet