Na hlavný obsah

Samosprávy chcú zastaviť novelu školského zákona

Zmena im vraj prinesie existenčné problémy.

Samosprávy chcú zastaviť novelu školského zákona
Na ilustračnej snímke prázdna trieda. Foto: RTVS

Samosprávy sa obávajú dôsledkov novely školského zákona. Novela má priniesť aj právny nárok na umiestnenie troj- a štvorročných detí do predškolských zariadení. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) tvrdí, že zmena legislatívy prinesie samosprávam existenčné problémy.

Samosprávy by mali podľa plánu obnovy rozšíriť kapacity predškolských zariadení o vyše 12 000 miest. Najmä v menších obciach však už teraz hrozí, že bez finančnej pomoci neudržia ani prevádzku súčasných predškolských a školských zariadení.

V obci Jazernica v okrese Turčianske Teplice už teraz na dofinancovanie spojenej materskej školy s prvým stupňom základnej potrebujú viac peňazí, ako im zostáva po zaplatení povinných úhrad.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak nedostaneme nejakú pomoc, nemáme šancu to udržať a budeme musieť pristúpiť ku kroku zatvorenia školy a škôlky,“ zdôraznil starosta Jazernice Peter Kubík. Rodičia by však mali mať právny nárok na to, aby im obec zabezpečila miesto v materskej škole.

ZMOS považuje novelu školského zákona za zle pripravenú aj vzhľadom na asi 600 pripomienok, ktoré k nej prišli. „Požadujeme, aby legislatívny proces tejto právnej normy pozastavili, pretože bude robiť obrovské problémy v praxi,“ vysvetlil Ján Krtík, predseda odbornej sekcie školstva ZMOS.

Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký chce reformné kroky zreálniť, ale aj splniť míľniky plánu obnovy v školstve. Na splnenie reformných cieľov v školstve v pláne obnovy vyčlenili 815 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko