Na hlavný obsah

Školy pripravujú projekty proti šikane

Šikanovanie sa šíri stále viac aj na internet.

Školy pripravujú projekty proti šikane
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Šikanovanie v školách nie je zriedkavé. Podľa štatistík sa s ním stretne každý tretí žiak. Postupne sa čoraz viac dostáva aj na internet. Školy preto pripravujú rôzne projekty.

Zlá nálada, nechutenstvo, ale aj strach a odmietanie ísť do školy. To je len časť z príznakov šikanovania. Skúsenosti s tým majú aj deti v Hnúšti.

„Zistili sme to prostredníctvom dotazníkov, sme teda dali deťom vyplniť, a naozaj sme zistili, že majú tie skúsenosti s tým kyberšikanovaním, možno nie konkrétne oni, ale že sa s tým stretli alebo počuli o tom,“ povedala riaditeľka ZŠ Klokočova v Hnúšti Jana Cikraiová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Škola sa preto nielen teoreticky, ale aj prakticky rozhodla bojovať proti šikanovaniu prostredníctvom projektu Nie šikanovanie. Zapojila nielen deti, ale aj rodičov a starých rodičov. Deti kreslili, hrali divadlo, natočili edukačné video, strávili noc v škole bez mobilu a počítačov.

„Sám som bol veľmi prekvapený, že tie deti chceli komunikovať, rozprávali otvorene o tom, čo zažili a necítil som nejakú tu plachosť, nemali problém sa zdôveriť,“ podotkol tamojší školský psychológ Jozel Žilík. Projekt Nie šikanovanie bol jedným zo 17tich projektov, ktoré podporil úrad vlády SR.

„Sme v 21.storočí, je to storočie digitálne, a je veľmi dôležité, aby aj detičky sa oboznamovali s nebezpečenstvami, ktoré môžu na internete nastať. A som veľmi rád, že sa zapojili takýmto spôsobom, kde sami sa vzdelávali a pomáhali si urobiť projekty na to, aby vedeli takejto šikane predchádzať,“ poznamenal dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

Z rezervy dočasne povereného premiéra išlo na boj proti šikanovaniu v rámci tohto projektu vyše 100 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny