Na hlavný obsah

Slovenská ekonomika sa recesii vyhne. Aspoň v tomto roku

Vyplýva to z najnovších vyhliadok ministerstva financií.

Slovenská ekonomika sa recesii vyhne. Aspoň v tomto roku
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Pixabay

Slovenská ekonomika sa recesii vyhne, aspoň v tomto roku. Vyplýva to z najnovších vyhliadok ministerstva financií. HDP porastie o 1,3 percenta, teda zhruba dvojnásobne oproti pôvodným očakávaniam. Inflácia sa podľa novej prognózy spomalí na 9,8 percenta. Záležať vraj bude aj na tom, ako budeme čerpať peniaze z Plánu obnovy.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Makroekonomická prognóza prináša na začiatku roka pozitívny signál pre slovenskú ekonomiku, hovorí štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek. Výrazný podiel na tom podľa neho majú vládne opatrenia.

„Vláda, ale aj firmy prijali mnohé opatrenia na to, aby sa vysporiadali s touto energetickou krízou. Na úrovni vlády to je bezprecedentný päťmiliardový balíček na kompenzáciu rastu cien,“ uviedol.

Vláda pribrzdila rast regulovaných cien energií, spotreba domácností však podľa Inštitútu finačnej politiky bude naďalej pod tlakom cien potravín.

„Ceny základných potravín, z ktorých sa následne spracovávajú ďalšie potravinárske výrobky, sú stále na vysokých úrovniach a nevidíme, že by klesali. Pšenica je stále na vysokých úrovniach ani obnova exportu pšenice z Ukrajiny nepriniesla nejakú radikálnu zmenu,“ vysvetlil riaditeľ inštitútu Juraj Valachy.

Priemysel bude zaostávať

Priemysel bude podľa neho pre vyššie ceny zaostávať. Firmy už začínajú pociťovať pokles objednávok. Čo sa však zlepší sú mzdy. Po novom Inštitút finančnej politiky ráta aj s nárastom reálnych miezd o necelé percento.

Predchádzajúca prognóza hovorila o ich poklese o takmer tri percentá. Pomohla tomu najmä valorizácia vo verejnej správe a v oblasti zdravotníctva. Pre dobré výsledky slovenskej ekonomiky je však podľa Juraja Valachyho dôležité čerpanie peňazí z Plánu obnovy.

„Urobili sme taký rizikový scenár, keby naozaj došlo k tomu, že sa tie fondy neminú. Ekonomický rast by bol v tomto roku nižší zhruba o 0,6 percenta. To je naozaj podstatná časť príbehu Slovenska v roku 2023,“ dodal.

Čerpanie peňazí z plánu obnovy má zabezpečiť až polovicu rastu HDP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika