Na hlavný obsah

Slovenská pomoc Ukrajine v číslach: Patríme medzi svetových lídrov

Hodnota doteraz poskytnutej humanitárnej pomoci je 9,3 milióna eur.

Slovenská pomoc Ukrajine v číslach: Patríme medzi svetových lídrov
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Slovensko patrí medzi najväčších donorov pomoci Ukrajine v prepočte na obyvateľa. V celosvetovom meradle podľa HDP je Slovensko v pomoci Ukrajine od prepuknutia invázie medzi TOP 10 krajinami.

Celková suma poskytnutej humanitárnej pomoci je 9,3 milióna eur. Vo štvrtok (23. 2.) o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí.

Podpora organizácií

Ministerstvo zahraničných vecí upozornilo aj na to, že nad rámec materiálnej pomoci, ktorú SR posiela, podporuje Ukrajinu aj prostredníctvom viacerých medzinárodných humanitárnych organizácií (UNHCR, OHCHR, WFP, IOM, UNICEF, OBSE a i.), ako aj lokálnych mimovládnych organizácií (napr. Eleos, New Way, Tandem, Zakarpatie bez sirôt), na ktorých aktivity na pomoc ľuďom v núdzi SR od februára 2022 poskytla finančnú pomoc v celkovej výške takmer 1,6 milióna eur.

Vďaka finančným príspevkom Slovenska sú napríklad zabezpečené dodávky vody a hygienického materiálu ľuďom, ktorí sa v dôsledku pokračujúcej vojny na Ukrajine museli presídliť do krytov civilnej ochrany v Dnipre.

Slovensko podporilo aj vybudovanie centra pre obete sexuálneho násilia v meste Ivano-Frankivsk v západnej časti Ukrajiny a ochranu investigatívnych novinárov prostredníctvom nákupu materiálu na zaistenie ich bezpečnosti , ale aj prostredníctvom aktivít, ktoré sa vďaka podpore Slovenska mohli zrealizovať (napr. kurzy bezpečnosti, evakuácie).

Ministerstvo zahraničných vecí poskytlo dva finančné príspevky ministra na revitalizáciu, rekonštrukciu a podporu energetickej sebestačnosti dvoch zariadení na Ukrajine v celkovej výške takmer 270 000 eur pre detský domov v obci Seredné (205 864 eur) a Krajský dom detí – detský zdravotnícky ústav pre siroty a zdravotne postihnuté deti v meste Svaljava (63 350 eur).

Humanitárne projekty

Vďaka štyrom humanitárnym projektom, ktoré Slovensko na Ukrajine realizuje sú pre viac 60 000 ľudí ako na Ukrajine zabezpečované urgentné potreby formou distribuovania potravinových a hygienických balíčkov, ako aj formou poskytovania zdravotníckej starostlivosti a psychosociálnej podpory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet