Na hlavný obsah

Ani päť rokov po vražde sa občania nedočkali slušného Slovenska, myslí si sociologička

Tragédia mala podľa nej aj "shakespearovský rozmer".

Ani päť rokov po vražde sa občania nedočkali slušného Slovenska, myslí si sociologička
Sociologička Silvia Porubänová. Foto: RTVS

Sociologička Silvia Porubänová si na deň, kedy sa verejnosť dozvedela o vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej pamätá veľmi jasne.  „Vtedy asi padla jedna z najväčších istôt, že Slovensko, náš svet uprostred strednej Európy, je bezpečný,“ hovorí.

„Aby novinára, ktorý má garantovať slobody a právo na informácie, takto brutálne zavraždili, to patrilo skôr do krajín tretieho sveta. Bohužiaľ, stalo sa to v krajine v strede Európy, ktorá si nahovárala, že je súčasťou toho najlepšieho v Európe,“ dodala.

Vraždu dvoch mladých ľudí označila za hlboký otras a bod zlomu pre celú spoločnosť. Preto podľa nej nebolo prekvapivé, čo nastalo v ďalších mesiacoch. Slovenská verejnosť sa zmobilizovala.

Vražda vyvolala najväčšiu vlnu protestov od pádu bývalého režimu, ktoré vyústili do demisie vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Jeho strana Smer-SD potom v parlamentných voľbách v roku 2020 utrpela porážku a odišla do opozície.

Pozrite si prvú časť rozhovoru:

„Akonáhle sa začalo špekulovať, že vražda súvisí s novinárskou prácou Jána Kuciaka, tak sa dalo očakávať, že to nejakým spôsobom bude hýbať politickou scénou. Nie je to ale samozrejmosť, neudialo by sa to bez toho, akým spôsobom sa vzchopila slovenská občianska spoločnosť,“ upozorňuje politológ Samuel Spáč.

Dodal, že zmeny, ktoré vtedy začali, bude Slovensko pociťovať ešte dlhé roky.

Vražda bola pre verejnosť povestnou poslednou kvapkou, myslí si Porubänová. „Dlho nahromadená frustrácia a nespokojnosť s tým, ako riadia náš štát, vybuchla. Osobne si myslím, že to, že tá mobilizácia bola taká masová spôsobilo aj to, že zabili mladých ľudí. Každý si vie predstaviť tú bolesť rodičov a príbuzných,“ priblížila.

Shakespearovský rozmer tragédie

Tragédia mala podľa Porubänovej aj „shakespearovský rozmer“ – zavraždili dvoch mladých ľudí, ktorí mali tesne pred svadbou a mali našliapnuté na krásny, spokojný a normálny život. „Toto všetko hlboko zatrasie individuálnym vedomím každého človeka,“ vysvetľuje.

Ľudia tesne po vražde volali po slušnom Slovensku podľa Porubänovej sa ho však nedočkali. „Treba brať na zodpovednosť politických aktérov a ani v nadchádzajúcich voľbách im neprepáčiť, že sľubovali priveľa a splnili primálo,“ upozornila.

Pozrite si druhú časť rozhovoru:

Podľa Spáča vtedajšia nálada v spoločnosti pomohla v roku 2020 vyhrať voľby Igorovi Matovičovi a jeho strane OĽANO. „Matovič bol politik, ktorý dokázal do seba najlepšie zosobniť boj proti mafiánskemu štátu. Dokázal občanov presvedčiť o tom, že práve on dokáže tento boj vyhrať, a to nielen na symbolickej úrovni, ale právnymi nástrojmi a rozviazaním rúk orgánom činným v trestnom konaní,“ skonštatoval.

Politológ si myslí, že tragédia Jána a Martiny bude jednou z tém aj nadchádzajúcej predvolebnej kampane, pretože ide o udalosť, ktorá má výnimočný význam pre slovenskú spoločnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko