Na hlavný obsah

Slovenskú ekonomiku výrazne ovplyvnili najmä rastúce ceny

V poslednom štvrťroku 2022 medziročne vzrástla o 1,1 percenta.

Slovenskú ekonomiku výrazne ovplyvnili najmä rastúce ceny
Ilustračná snímka peňazí. Foto: Unsplash

Hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách v poslednom štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 1,1 percenta. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa HDP medziročne zvýšil o 1,2 percenta a medzikvartálne o 0,3 percenta. Uviedol to v utorok (14. 2.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Vysoká inflácia spôsobila výraznejší rozdiel medzi hodnotou HDP v bežných a stálych cenách. V bežných cenách sa vo štvrtom štvrťroku minulého roka vytvoril HDP v objeme 28,3 miliardy eur.

Graf hrubého domáceho produktu v stálych cenách.
Graf hrubého domáceho produktu v stálych cenách. Foto: Štatistický úrad SR

„V porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2021 to predstavovalo nárast o 2,4 miliardy eur. Po prepočte do stálych cien HDP dosiahol 23,5 miliardy eur,“ priblížil ŠÚ SR.

Čo ovplyvnilo rast ekonomiky?

Rast ekonomiky za celý rok 2022 dosiahol predbežne 1,7 percenta. HDP v stálych cenách prekročil hodnoty v predkrízovom období, teda štvrtý štvrťrok roku 2019. Rast slovenskej ekonomiky aktuálne podporil najmä rast konečnej spotreby čiže výdavkov domácností.

Podporilo ho aj medziročné zvýšenie investícií, čo sa prejavilo rastom hrubého fixného kapitálu. „Vývoz síce rástol, ale dovoz mal vyššiu dynamiku medziročného nárastu. Preto zahraničný obchod skončil s výrazným záporným saldom,“ uviedol ŠÚ SR.

Celková zamestnanosť v referenčnom období dosiahla 2,44 milióna osôb a v porovnaní s rokom 2021 sa zvýšila o 1,1 percenta. Po očistení o sezónne vplyvy počet zamestnaných osôb v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2021 vzrástol o 1,5 percenta a v porovnaní s tretím štvrťrokom 2022 o 0,2 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika