Na hlavný obsah

Smer-SD vyzval prezidentku na vymenovanie úradníckej vlády

Za ideálny termín predčasných volieb považuje 24. jún.

Smer-SD vyzval prezidentku na vymenovanie úradníckej vlády
Poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Strana Smer-SD vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú k vymenovaniu úradníckej vlády. Oznámil to vo štvrtok (16. 2.) predseda strany Robert Fico. Jej výzvu k posunutiu termínu predčasných parlamentných volieb označil za defenzívnu.

Podľa Smeru-SD by mali byť voľby 24. júna. Fico tento termín považuje za logický s ohľadom na súčasnú politickú situáciu. Kritizoval koalíciu, že čas, ktorý získala do septembrových volieb, nevyužila na stabilizovanie situácie, ale naopak, na jej ďalšie vyhrotenie. Myslí si, že súčasným tempom bude do 30. septembra krajina „zdevastovaná“.

Bývalý premiér okomentoval rozhodnutie prezidentky ako „oklamanie verejnosti“. Myslí si, že nedokáže zabezpečiť riadny chod republiky a nemá vplyv na Národnú radu SR.

Tiež sa domnieva, že k odsúhlaseniu skoršieho termínu volieb vyzvala na základe prieskumov. Čaputovú zároveň kritizoval za to, že sa v tomto prípade nevyhrážala vyhlásením úradníckej vlády.

Na zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentu má strana ešte jednu možnosť, tvrdí Fico. Ak sa podarí zasadnutie otvoriť, voľby by v takom prípade mohli byť v prvom júlovom týždni.

Kritika Demokratickej platformy

Skupina poslancov, ktorí nedávno odišli z hnutia OĽANO, nevidia dôvody na zmenu termínu predčasných volieb. Uviedla to v reakcii na zmenu termínu predčasných parlamentných volieb Demokratická platforma.

„Nepodporíme predkladanie populistických návrhov zákonov a nebude za ne hlasovať. Návrhy, ktoré sa počas uplynulých dní objavili v parlamente, nijako nesúvisia s termínom volieb,“ priblížila platforma.

Mimoriadnu schôdzu k zmene termínu volieb, ktorú iniciovala opozičná strana Smer-SD považuje za „predvolebné divadlo“. „Odmietame sa na ňom zúčastniť, a preto nebudeme hlasovať za jej otvorenie,“ skonštatovala.

Matovič nechce úradnícku vládu

Ak by reálne hrozilo, že prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje úradnícku vládu, podľa lídra OĽANO Igora Matoviča by sa všetky strany dohodli na čo najskoršom termíne predčasných volieb.

„Nikto nechce, aby si tu prezidentka urobila úradnícku vládu z politikov z Progresívneho Slovenska, ktorí nemajú žiadnu legitimitu,“ vyhlásil Matovič.

Ak by OĽANO po vymenovaní úradníckej vlády hlasovalo za skorší termín volieb, SaS by s tým nemala problém. Líder strany Richard Sulík však tvrdí, že treba dodržiavať dohody, čiže aj dohodu na 30. septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko