Na hlavný obsah

Sneženie a silný vietor sužovali aj Balkán

Elektrina vypadla v 25 000 domácnostiach.

Sneženie a silný vietor sužovali aj Balkán
Ilustračná snímka snehu. Foto: Unsplash

Husté sneženie a nárazový vietor spôsobili v nedeľu v Srbsku uzáveru ciest a odrezali viac ako 25 000 domácností od elektriny. V susednom Chorvátsku a Čiernej Hore bola v dôsledku popadaných stromov narušená cestná premávka. Informovala agentúra Reuters.

V Chorvátsku pre severný vietor s rýchlosťou až do 130 kilometrov za hodinu vydali výstrahu pre regióny pozdĺž pobrežia Jadranského mora. V meste Vukovar na východe krajiny sa v Dunaji utopil muž. Ten chcel svoj čln zachrániť počas búrky, uviedol tamojší spravodajský server index.hr.

Predstavitelia v čiernohorskom meste Budva varovali obyvateľov, aby zostali vo vnútri po tom, čo sobotný silný vietor zničil strechu na miestnej škole. Okrem iného zvalil stromy a stĺpy lámp. Spôsobil aj potopenie turistickej lode a narušil dopravu pozdĺž pobrežia.

Viac než 250 kilometrov ciest v hornatej oblasti severovýchodného Srbska bolo uzavretých pre snehové záveje, ktoré dosahovali až dva metre, uviedli lokálne médiá. Medzi mestami Novi Pazar a Sjenica na juhozápade Srbska polícia evakuovala obyvateľov viacerých obcí, uviedla štátna televízia RTS.

Úrady v Bosne a Hercegovine pre záveje snehu a zľadovatené cesty zakázali prejazd kamiónom v hornatých oblastiach.

Agentúra Reuters píše, že v rumunských Karpatoch poškodila lavína v noci na nedeľu horskú chatu, nikto však neutrpel zranenia. Podľa agentúry Agerpres bolo v nedeľu evakuovaných 58 ľudí, ktorí uviazli na chate pri meste Curtea de Arges.

Podľa meteorológov budú mrazivé teploty a snehové víchrice naprieč Balkánom pretrvávať aj v nasledujúcich dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet