Na hlavný obsah

Sociálne siete môžu narúšať duševné zdravie, no niekedy vedia aj pomôcť

Psychológovia radia udržať si medzi online a offline životom rovnováhu.

Sociálne siete môžu narúšať duševné zdravie, no niekedy vedia aj pomôcť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sociálne siete môžu narúšať duševné zdravie. Na druhej strane sa vďaka nim čoraz viac ľudí rozhovorilo o svojich psychických problémoch. Potvrdzujú to aj najnovšie štatistiky, ktoré zverejnila psychologická poradňa.

Znižujú sebadôveru, navodzujú atmosféru sledovania či idealizujú určité telesné typy. Sociálne siete dokážu skresliť uvažovanie najmä u dospievajúcich, ktorých v posledných rokoch práve preto postihujú úzkosti a depresie.

„Mladí ľudia vidia veľké množstvo informácií a obsahu, ktoré môžu spochybniť to, či je ten ich život vlastne v poriadku a ako sa vnímajú. Vidia však iba šťastné obrázky a dokonalé fotografie, ktoré sú iba výsekmi života, ktorí ich tvorcovia žijú,“ uviedla psychologička Zuzana Juraneková. Dodáva, že to vedie k porovnávaniu a vnímaniu vlastnej hodnoty.

Čas, ktorý ľudia denne strávia, najmä prostredníctvom mobilov, na sociálnych sieťach, sa ráta v hodinách.

Psychológovia zistili, že najväčšími úzkosťami a depresiami trpia tí, ktorí sú na sociálnych sieťach dve a viac hodín denne.

„Pre mladých ľudí je online prostredie súčasťou života, kde hľadajú informácie, vzdelávajú sa, stretávajú sa s rovesníkmi, ukazujú svoju kreativitu a svoj potenciál. Napriek tomu sa môžu cítiť osamelo,“ vysvetlila psychologička.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sociálne siete môžu aj pomôcť

Dobrou správou však je, že tak ako môžu sociálne siete duševnému zdraviu uškodiť, môžu mu aj pomôcť. Internetovú komunikáciu s psychológmi totiž vyhľadáva čoraz viac ľudí.

„Naše skúsenosti z roku 2022 hovoria o tom, že moji kolegovia a kolegyne uskutočnili viac ako 178 000 pomáhajúcich a krízových komunikácií,“ priblížila Juraneková.

Až 71 percent z nich využilo na komunikáciu čet s odborníkom. Tí každému jednému odporučili aj to, aby sa snažili udržať si medzi online a offline životom rovnováhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko