Na hlavný obsah

Špina, zápach, výkaly. Obyvateľov Liptovského Mikuláša trápia vyplavené splašky pred ich domami

Vodári tvrdia, že s tým nemôžu nič spraviť.

Dažde a topiaci sa sneh vyplavujú obsah odpadovej kanalizácie na jednu z ulíc Liptovského Mikuláša. Majitelia tamojších domov žijú v špine a zápachu. Vodári tvrdia, že s tým nemôžu nič spraviť.

„Z kanalizácie striekala voda do výšky skoro meter, vyše pol metra. Plávali zbytky výkalov, toaletný papier. Potkany vyplavovalo a takéto veci z kanalizácie,“ priblížila Dana Kaštanová, obyvateľka Kláštornej ulice v Liptovskom Mikuláši.

Odpadovú vodu z ulice odčerpali dobrovoľní hasiči. Škodu však narobila aj v domoch. A nie po prvý raz. ,,Máme tri pivnice, všetky boli komplet zatopené. Pre každý prípad máme stále pripravené čerpadlo. Vyšli sme pred dom, z kanála striekala voda, boli tam nejaké výkaly, zbytky z jedál,“ priblížila Mária Kováčiková, ďalšia z obyvateliek dotknutej ulice.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na tejto ulici sa totiž stretávajú tri kanalizácie: z Podbrezín – najväčšieho sídliska v Liptovskom Mikuláši, z okolitých obcí a Liptovského Hrádku. Zaschnuté zvyšky odpadu stále vidno na ulici pred domami. Fekálne znečistené vody obsahujú patogénne črevné mikróby.

,,Nesprávne nakladanie s odpadovými vodami môže ohroziť zdravie obyvateľstva a tiež predstavuje aj ohrozenie životného prostredia. Zhoršenie celkového stavu životného prostredia, tvorba a šírenie nepríjemného zápachu a môže dôjsť aj k znečisteniu podzemných vôd,“ vysvetlila Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Hygienici preto požadujú, aby vodári odstránili technické problémy, ktoré tento stav spôsobujú a odborným spôsobom odstránili zvyšky splaškov zo znečistených plôch ulice. ,,Ale jednoducho nie je v našich technických možnostiach, aby sme takúto situáciu mohli riešiť a aby sme ju mohli predvídať,“ zdôraznil Matej Géci, generálny riaditeľ Liptovskej vodárenskej spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny