Na hlavný obsah

Srí Lanka je známa pre drahokamy, ale aj dlhotrvajúce konflikty

Nezávislosť od Británie vyhlásila pred 75 rokmi.

Srí Lanka je známa pre drahokamy, ale aj dlhotrvajúce konflikty
Vlajka Srí Lanky. Foto: pexels.com

Známa aj ako Ostrov tisícov drahokamov. Jej ekonomika sa zakladá práve na drahých kameňoch, čaji a turistickom ruchu. Srí Lanka, niekdajší Cejlón, vyhlásila nezávislosť od Británie pred 75 rokmi, 4. februára 1948.

Vo svete je tento ostrovný štát ležiaci pri brehoch Indie známy aj konfliktom medzi väčšinovými budhistickými Sihnálcami a menšinou hinduistických Tamilov. Ten prerástol do štvrťstoročie trvajúcej občianskej vojny, ktorá sa skončila až v roku 2009.

V minulom roku v krajine vyvrcholila rozsiahla hospodárska kríza označovaná za najhoršiu od získania nezávislosti krajiny od Británie.

Spolužitie dvoch najpočetnejších etník na Srí Lanke trvá vyše dvetisíc rokov. Prví dorazili pravdepodobne v šiestom storočí pred naším letopočtom z oblasti Bengálskeho zálivu Sinhálci. Tamilovci žijúci na severe a východe ostrova prišli z južnej Indie o tri storočia neskôr.

Ďalšiu časť Tamilov, ktorí žijú v strednej horskej oblasti Srí Lanky (hovoria sa im aj horskí alebo indickí Tamilovia), priviezli z Indie v 19. storočí Briti, aby si zabezpečili lacnú pracovnú silu na čajových a kaučukových plantážach.

Na snímke kordón policajtov pred prezidentským úradom v Kolombe na Srí Lanke.
Na snímke kordón policajtov pred prezidentským úradom v Kolombe na Srí Lanke.Foto: TASR/AP

V roku 1983 potom začali Tamilovia bojovať za nezávislý štát Ílam na severe a východe ostrova. Boj nakoniec trval dlhých 26 rokov. Vojnu sprevádzali masakry civilistov i samovražedné atentáty vykonávané tamilskými bojovníkmi.

Jednému z nich padol za obeť tiež indický premiér Rádžív Gándhí, ktorého krajina sa zapojila do rokovaní o zastavení konfliktu. Vojnu, počas ktorej zahynulo na 100 000 ľudí, nakoniec v roku 2009 ukončila ofenzíva vládnych síl. Zmierenie niekdajších protivníkov však postupuje iba pomaly.

Inflácia a ďalšie problémy

Srí Lanku, ktorá má 22 miliónov obyvateľov, v súčasnosti trápia obrovské dlhy. Rastúca inflácia, nedostatok devízových rezerv a jej neschopnosť platiť za dovoz. Problémy spôsobili v tomto ostrovnom štáte nedostatok základných tovarov.

Chýbajú palivá, potraviny či lieky. Obyvatelia aj podniky sa stretávajú s dlhými výpadkami dodávok elektriny. Na kolená zrazil Srí Lanku fakt, že po sebe idúce vlády nediverzifikovali vývoz a spoliehali sa na tradičné zdroje financií, ako je čaj, textil či turistika.

Tvrdú ranu potom zasadila srílanskému hospodárstvu pandémia covidu, ktorá sa negatívne odrazila na cestovnom ruchu.

Vlani v júli utiekol z krajiny z dôvodu masových protivládnych nepokojov prezident Gotabaja Radžapaksa. Ten patril k mocnému klanu, ktorý roky ovládal srílanskú politiku a ktorý obyvatelia krajiny vinia z terajšej ekonomickej krízy.

Po jeho úteku z krajiny sa stal prezidentom vtedajší premiér Ranil Vikremesinghe. Ten potom za premiéra menoval Dineša Gunavardenu, spojenca dynastie Radžapaksov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet