Na hlavný obsah

Stále viac Slovákov mení zamestnanie častejšie

Majú na to rôzne dôvody. Ide o takzvaný job hopping.

Stále viac Slovákov mení zamestnanie častejšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na slovenský pracovný trh prichádza v čase krízy nový fenomén- časté striedanie zamestnania. Dôvodov je viacero, prevažujú najmä ekonomické. V budúcnosti to nebude ojedinelý jav.

Job hoping v angličtine alebo skákanie z práce do práce po slovensky. Ekonomická kríza a výrazné zdražovanie nútia čoraz viac ľudí častejšie striedať prácu. Časy jedného zamestnania na celý život sú pre mnohých ilúzia.

Okrem snahy prilepšiť si finančne, existujú aj ďalšie príčiny, prečo zamestnanci menia prácu.

„A to je strata motivácie pracovať pre toho zamestnávateľa. Možno je to strata stability zamestnávateľa – to znamená ten zamestnávateľ sa dostal možno do finančných komplikácií a tým pádom ľudia menia kvôli stabilite na pracovnom trhu,“ vysvetlil manažér personálnej agentúry Martin Urgas.

Nestotožňujú sa s firemnými zásadami

Nezriedka je to i málo voľného času, zlé pracovné vzťahy, či to, že človek sa nestotožňuje s firemnými postojmi. Neraz ide o odvetvia, kde sa vyžaduje manuálna práca alebo cestovný ruch.

„Ale tiež aj kreatívci v marketingovej brandži, ktorí častejšie menia prácu a od projektu sa posúvajú k ďalším projektom,“ skonštatovala hovorkyňa pracovného portálu Katarína Tešla.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Personalista dopĺňa, že mnohí zamestnávatelia sú v súčasnosti pod tlakom. Podľa personalistov by zamestnanca mohla udržať u zamestnávateľa odmena za odporučenie nového pracovníka, prípadne nástupný bonus.

Predstavitelia personálnych agentúr sa zhodujú, že trend častého striedania zamestnania na Slovensku bude pokračovať aj v budúcnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika