Na hlavný obsah

Stíhačky pre Ukrajinu nie sú nateraz prioritou, tvrdí Stoltenberg

Podľa neho treba najprv dodať to, čo sa už sľúbilo.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.Foto: TASR/AP

Rozhodnutie o možnom dodaní stíhačiek Ukrajine v súčasnosti „nie je tou najdôležitejšou otázkou“, povedal v utorok (14. 2.) v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. NATO sa podľa neho musí namiesto toho zamerať na poskytnutie už prisľúbenej vojenskej pomoci. Informuje o tom stanica CNN.

„Teraz treba naliehavo dodať to, čo sa už sľúbilo. Doručiť obrnené vozidlá, bojové vozidlá pechoty (BVP), nemecké BVP Marder, americké vozidlá Bradley a samozrejme aj hlavné bojové tanky Leopard a ďalšie tanky,“ povedal šéf NATO pred stretnutím ministrov obrany členských krajín Aliancie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský žiadal, aby spojenci dodali Ukrajine moderné bojové stíhačky, najmä stroje F-16 americkej výroby zo zásob Holandska. Stoltenberg poznamenal, že síce teraz nejde o prioritu, ale o tejto téme „prebieha diskusia“.

„Sme si vedomí toho, že Ukrajina musí dostať zbrane, aby mohla opätovne získať (Ruskom zabraté) územia, oslobodiť ich a zvíťaziť v tejto vojne ako zvrchovaný a nezávislý štát,“ povedal šéf NATO.

Počas nadchádzajúcich rokovaní treba podľa Stoltenberga diskutovať o typoch zbrojných systémov, ktoré by členské štáty NATO mali poslať na Ukrajinu. Ale aj o tom, aby všetky tieto systémy „fungovali tak, ako majú“. Priblížil, že potrebná je munícia, náhradné diely, ako aj zaistenie údržby a logistiky.

Jednota v NATO

Ministri obrany členských krajín NATO budú od utorka v Bruseli dva dni rokovať o ďalšej podpore Ukrajiny a tiež o potrebe Aliancie doplniť svoje zásoby munície.

Podľa amerického ministra obrany Lloyda Austina spolieha Rusko na to, že podpora spojencov časom ochabne, v čom sa však mýli. „Kremeľ stále vsádza na to, že nevydržíme. Ale rok od začiatku vojny sme stále rovnako jednotní. A táto spoločná odhodlanosť pomôže Ukrajine udržať doterajšiu energiu v kritických najbližších týždňoch,“ povedal Austin.

Austin v Bruseli pripomenul dodávky zbraní spoločne prisľúbené radom aliančných krajín. Medzi nimi figurujú americké protivzdušné systémy Patriot, nemecké tanky Leopard 2 či staršie tanky T-72. Spojenci od začiatku vojny prisľúbili Ukrajine zbrane za takmer 50 miliárd dolárov (47 mld. eur), musia však svoje úsilie ďalej zosilniť, dodal Austin.

Ruská kritika

Kremeľ v utorok vyhlásil, že NATO sa čoraz viac zapája do konfliktu na Ukrajine tým, že Kyjevu sľubuje ďalšie dodávky zbraní. Informuje agentúra Reuters.

„NATO je pre nás nepriateľskou organizáciou, ktorá svoj nepriateľský postoj dokazuje každý deň,“ tvrdil novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „(Aliancia) sa snaží zo všetkých síl, aby bolo jej zapojenie do konfliktu čo najjasnejšie,“ uviedol.

Dodávky ďalšej munície pre ukrajinské sily zo strany členských štátov NATO podľa Moskvy konflikt len predlžujú a zvyšujú pravdepodobnosť eskalácie vojenských aktivít.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet