Na hlavný obsah

Stredoškoláci majú viac nultých hodín, než dovoľuje vyhláška

Psychológom, rodičom ani žiakom sa to nepáči.

Stredoškoláci majú viac nultých hodín, než dovoľuje vyhláška
Na ilustračnej snímke školáci počas vyučovania. Foto: RTVS

Stredoškoláci majú viac nultých hodín, než to dovoľuje vyhláška ministerstva školstva. Psychológom, rodičom ani žiakom sa to nepáči. Riaditelia škôl si s úpravami rozvrhov dokážu poradiť len ťažko.

Vstávať do školy ráno o piatej a prichádzať z nej o piatej popoludní. Aj to je realita, ktorá sa deje, a to najmä tým žiakom, ktorí do škôl cestujú vlakmi či autobusmi zo vzdialenejších dedín či miest.

Na príliš časté nulté hodiny sa sťažujú aj žiaci gymnázia na Bilíkovej ulici v bratislavskej Dúbravke.

Možnosť zaradiť nultú hodinu do rozvrhu bola zrušená ministerstvom školstva v roku 2011. V aktuálnej vyhláške termín „nultá hodina“ neexistuje. Vyučovanie teda začína prvou hodinou, časovo ju však možno označiť po starom ako nultú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Začiatok školského vyučovania určuje riaditeľ po prerokovaní pedagogickou radou a radou školy najskôr o 7.00 hodine a najneskôr o 9.00 hodine,“ uviedla Renáta Vitková z odboru komunikácie rezortu školstva.

V prípade odborného výcviku, odbornej praxe alebo umeleckej praxe plnoletých žiakov môže vyučovanie skončiť najneskôr o 22.00 hodine.

Výhrady treba riešiť s riaditeľmi škôl

„Keď sa dieťa dostatočne nevyspí, príde do školy mrzuté iritované, roztržité, dekoncentrované a môže prejavovať aj agresivitu voči spolužiakom, učiteľom či rodičom,“ vysvetlila psychologička Dagmar Kopčanová.

Ak majú zákonní zástupcovia výhrady k začiatku vyučovania, je potrebné, aby danú vec riešili s riaditeľom príslušnej školy alebo podali sťažnosť na Štátnu školskú inšpekciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko